cosinus w ciele liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

cosinus w ciele liczb zespolonych

Post autor: alchemik »

Mam obliczyć \(\displaystyle{ \cos(i)}\)

Zrobiłem to w ten sposób:

\(\displaystyle{ \cos(i)+i\sin(i)=e^{i \cdot i}=\frac{1}{e}}\)

Stąd wynika, że \(\displaystyle{ \cos(i)=\frac{1}{e} \wedge \sin(i)=0}\)

Ale ani wolfram tego nie potwierdza, ani twierdzenie pitagorasa ;P, czyli gdzieś musi być błąd, ale ja niestety nie widzę, ktoś mnie uświadomi?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

cosinus w ciele liczb zespolonych

Post autor: luka52 »

Zdaje się, że błędnie zakładasz, iż \(\displaystyle{ \sin i \in \mathbb{R}}\) przy porównywaniu stron.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

cosinus w ciele liczb zespolonych

Post autor: alchemik »

Okkk, jasne. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ