sprytny dowód nwprst
- e-km
- Użytkownik

- Posty: 282
- Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 4 razy
sprytny dowód nwprst
witajcie,
zastanawiam się jak dowodząc niewprost (założeniową) sprawdzić tautologiczność nastepującego zdania, jednakże nie rozpatrując osobno wszystkich przypadków koniunkcji.
\(\displaystyle{ [(p \vee q) \Rightarrow r] \Rightarrow [p \Rightarrow (q \wedge r)]}\)
Ponadto jezeli ktos jest w stanie podać mi ze 2 inne przykłady do przećwiczenia tego "chwytu" o ktory tutaj chodzi, to będę wdzięczny:)
pozdrawiam
zastanawiam się jak dowodząc niewprost (założeniową) sprawdzić tautologiczność nastepującego zdania, jednakże nie rozpatrując osobno wszystkich przypadków koniunkcji.
\(\displaystyle{ [(p \vee q) \Rightarrow r] \Rightarrow [p \Rightarrow (q \wedge r)]}\)
Ponadto jezeli ktos jest w stanie podać mi ze 2 inne przykłady do przećwiczenia tego "chwytu" o ktory tutaj chodzi, to będę wdzięczny:)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 17:50 przez e-km, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
- e-km
- Użytkownik

- Posty: 282
- Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 4 razy
sprytny dowód nwprst
Nie takie jest moje pytanie, udowodnić to umiem, chciałbym jednak to zrobić nie rozpisując na przypadki koniunkcji w następniku, tj:
Zał, ze zdanie jest fałszywe
wtedy: poprzednik ma wartość logiczną 1, następnik ma wartość logiczną 0
Następnie rozpatrujemy następnik, który również jest implikacją, z czego wynika, że:
p=1, a q i r =0. Koniunkcja jest nieprawdziwa w trzech przypadkach jak powszechnie wiadomo.
Jak zrobic to tą metodą bez rozpatrywania przypadków w tym miejscu dowodu?
Zał, ze zdanie jest fałszywe
wtedy: poprzednik ma wartość logiczną 1, następnik ma wartość logiczną 0
Następnie rozpatrujemy następnik, który również jest implikacją, z czego wynika, że:
p=1, a q i r =0. Koniunkcja jest nieprawdziwa w trzech przypadkach jak powszechnie wiadomo.
Jak zrobic to tą metodą bez rozpatrywania przypadków w tym miejscu dowodu?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
sprytny dowód nwprst
Np. tak:
Skoro \(\displaystyle{ p=1}\), to \(\displaystyle{ p\lor q=1}\). Ale z założenia\(\displaystyle{ p\lor q \Rightarrow r}\) też jest prawdą, więc musi być \(\displaystyle{ r=1}\). Teraz wracasz do następnika i zauważasz, że musi być \(\displaystyle{ q=0}\). Pozostaje sprawdzić, że \(\displaystyle{ p=r=1, q=0}\) to dobry kontrprzykład.
JK
Skoro \(\displaystyle{ p=1}\), to \(\displaystyle{ p\lor q=1}\). Ale z założenia\(\displaystyle{ p\lor q \Rightarrow r}\) też jest prawdą, więc musi być \(\displaystyle{ r=1}\). Teraz wracasz do następnika i zauważasz, że musi być \(\displaystyle{ q=0}\). Pozostaje sprawdzić, że \(\displaystyle{ p=r=1, q=0}\) to dobry kontrprzykład.
JK
- e-km
- Użytkownik

- Posty: 282
- Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 4 razy
sprytny dowód nwprst
Jan Kraszewski, a co powiesz na pomysł z założeniem że \(\displaystyle{ q \wedge r}\) ma wartość logiczną 1? Wtedy q=1 oraz r=1, a poprzednik głównej implikacji jest prawdziwy, i w związku z tym... no właśnie nie wiem co
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
sprytny dowód nwprst
A na jakiej podstawie chcesz tak założyć? Widzisz, to nie jest tak, że można sobie zakładać, co się żywnie podoba...e-km pisze:Jan Kraszewski, a co powiesz na pomysł z założeniem że \(\displaystyle{ q \wedge r}\) ma wartość logiczną 1?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
sprytny dowód nwprst
Moja metoda nie wymaga żadnych przypadków, a Twoja jest niepoprawna - to nie jest żaden dowód nie wprost w dowodzie nie wprost. Nie możesz założyć, że \(\displaystyle{ q\land r=1}\), skoro otrzymałeś w wyniku rozumowania, że \(\displaystyle{ q\land r=0}\).
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
sprytny dowód nwprst
Sposób polega na tym, ze gdy w trakcie rozumowania dostajemy informację o wartości logicznej którejś zmiennej zdaniowej (w tym przypadku \(\displaystyle{ p=1}\)), to podstawiamy ją w innych miejscach, gdzie występuje ta zmienna (w tym przypadku podstawiamy \(\displaystyle{ p=1}\) do alternatywy \(\displaystyle{ p\lor q}\), skąd dowiadujemy się, że ta alternatywa musi być prawdziwa).
Do tego usprawniamy nasze rozumowanie, wyciągając proste wnioski (ale nieco mniej oczywiste niż wnioski z fałszywości implikacji). W tym przypadku zauważamy, że skoro implikacja \(\displaystyle{ p\lor q \Rightarrow r}\) jest prawdziwa (wniosek z zał. nie wprost) i jej poprzednik jest prawdziwy, to jej następnik też musi być prawdziwy. I tak dalej...
Zerknij też tutaj.
JK
Do tego usprawniamy nasze rozumowanie, wyciągając proste wnioski (ale nieco mniej oczywiste niż wnioski z fałszywości implikacji). W tym przypadku zauważamy, że skoro implikacja \(\displaystyle{ p\lor q \Rightarrow r}\) jest prawdziwa (wniosek z zał. nie wprost) i jej poprzednik jest prawdziwy, to jej następnik też musi być prawdziwy. I tak dalej...
Zerknij też tutaj.
JK