Zapisz w postaci iloczynu.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Lolitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Lolitka »

Zapisz w postaci iloczynu.

\(\displaystyle{ x^{4} + x^{3} - 27 ^{2} -15x}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 21:50 przez Lolitka, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: anna_ »

Zdecyduj się : Rozwiązać równanie, skrócić czy zapisać w prostszej postaci?
Według mnie powinno być: zapisz w postaci iloczynu
Lolitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Lolitka »

Przepraszam, faktycznie powinno być, żeby zapisać w postaci iloczynu.
Skrydka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grupa lokalna
Pomógł: 6 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Skrydka »

\(\displaystyle{ x^{4} + x^{3} - 27 x^{2} -15x = x(x^{3} + x^{2} - 27 x -15)=x(x^{3}+6x^{2}-5x^{2}-30x+3x-15)=x(x-5)(x^{2}+6x+3)}\)
Lolitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Lolitka »

Dziękuję.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: anna_ »

Skrydka, a gdzie rozkład trójmianu kwadratowego?
Skrydka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grupa lokalna
Pomógł: 6 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Skrydka »

nmn, tego trójmianu nie da się rozłożyć, zgodnie z twierdzeniem, wielomian na pewno da się rozłożyć na iloczyn wielomianów drugiego stopnia ( co nie wyklucza rozkładu na wielomiany niższego stopnia).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \Delta >0}\), więc da się rozłożyć
Skrydka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grupa lokalna
Pomógł: 6 razy

Zapisz w postaci iloczynu.

Post autor: Skrydka »

Masz rację,pomyliłem współczynniki

\(\displaystyle{ x^{2}+6x+3=(x+3+\sqrt{6})(x+3-\sqrt{6})}\)
ODPOWIEDZ