Na ile sposobów...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rob_1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2010, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Na ile sposobów...

Post autor: rob_1986 »

Witam, jestem nowy na tym forum. Szukam pomocy w wytłumaczeniu mi jak rozwiązać pewne zadanie. Nie chcę gotowego wyniku, tylko żeby ktoś mi wytłumaczył jak się za to zabrać, jak obliczyć coś takiego.

Na ile sposobów można ustawić w kolejce, 4 kobiety oraz 4 mężczyzn, jeśli kobieta nie może stać za kobietą?
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Na ile sposobów...

Post autor: bayo84 »

Jeżeli kobiety i mężczyźni są nierozróżnialni to:

\(\displaystyle{ KMKMKMKM \vee MKMKMKMK}\) + patrz post niżej

Jeżeli są rozróżnialni:
\(\displaystyle{ (C ^{1} _{4} \cdot C ^{1} _{4} \cdot C ^{1} _{3} \cdot C ^{1} _{3} \cdot C ^{1} _{2} \cdot C ^{1} _{2} \cdot C ^{1} _{1} \cdot C ^{1} _{1}) \cdot 2 = ...}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 15:15 przez bayo84, łącznie zmieniany 1 raz.
rob_1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2010, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Na ile sposobów...

Post autor: rob_1986 »

W przypadku nierozróżnialnych, to czy nie można ich byłoby ustawić w taki sposób?

KMKMKMKM
KMMKMKMK
KMKMMKMK
KMKMKMMK
MKMKMKMK
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Na ile sposobów...

Post autor: bayo84 »

Możnaby:)
ODPOWIEDZ