Witajcie,
Na liście zadań ze statystyki pojawiło się zadanie, w którym mam udowodnić, że zmienna \(\displaystyle{ Z = X + Y}\), gdzie zmienne losowe \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) mają rozkład dwumianowy odpowiednio \(\displaystyle{ B(n_1,p)}\), \(\displaystyle{ B(n_2,p)}\), ma rozkład \(\displaystyle{ B(n_1 + n_2, p)}\).
Własność wydaje się oczywista, bo to jest tak samo jakbyśmy zwiększyli liczbę prób w zmiennej \(\displaystyle{ X}\) o \(\displaystyle{ n_2}\), jednak nie potrafię tego udowodnić w miarę formalnie.
Czy moglibyście mnie naprowadzić na dobry tok rozumowania?
Rozkład dwumianowy - dowód własności sumy zmiennych
-
videl.prv
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozkład dwumianowy - dowód własności sumy zmiennych
Wybacz, że pominąłem ten istotny szczegół. Są one oczywiście niezależne.
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozkład dwumianowy - dowód własności sumy zmiennych
W przypadku gdy zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne, wówczas zachodzi:
\(\displaystyle{ \varphi_{X+Y}(t)=\varphi_X(t)\cdot \varphi_Y(t)}\)
gdzie \(\displaystyle{ \varphi}\) jest funkcją charakterystyczną
\(\displaystyle{ \varphi_{X+Y}(t)=\varphi_X(t)\cdot \varphi_Y(t)}\)
gdzie \(\displaystyle{ \varphi}\) jest funkcją charakterystyczną
-
videl.prv
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Rozkład dwumianowy - dowód własności sumy zmiennych
To raczej średni dowód. Mam wrażenie, że to co napisałeś znaczy tyle, co "Bo tak jest i kropka!".
- kuch2r
- Użytkownik

- Posty: 2285
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozkład dwumianowy - dowód własności sumy zmiennych
dowodem to ja bym tego nie nazwal, to co napisalem mialo sluzyc jako pomoc w rozwiasaniu twojego problemu..videl.prv pisze:To raczej średni dowód. Mam wrażenie, że to co napisałeś znaczy tyle, co "Bo tak jest i kropka!".
... klad_6.pdf
proponuje zerknac w powyzszy wyklad i tam znajdziesz zastosowanie faktu, ktory przytoczylem w celu wyznaczenia rozkladu sumy niezaleznych zmiennych losowych