Jak szybko rozwiazac:
Populacja rośnie w idealnych warunkach logistycznie. Było 5k a po 10 tyg ilosc wzrosla do 8k. Ustab. sie na 15k. Po ilu tyg było 10k
równanie logistyczne - szybkie rozwiazanie
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
-
Crizz
- Użytkownik

- Posty: 4084
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równanie logistyczne - szybkie rozwiazanie
Mamy równanie logistyczne postaci:
\(\displaystyle{ \frac{dP}{dt}=kP(a-P)}\)
Rozdzielamy zmienne:
\(\displaystyle{ \frac{dP}{P(a-P)}=kdt}\)
Całkujemy obie strony:
Wyznaczamy \(\displaystyle{ P}\) z tego równania:
Skorzystaj teraz z podanych warunków początkowych, tzn. \(\displaystyle{ P(0)=5000,P(10)=8000, \lim_{t \to \infty} P(t)=15000}\). Jak już wyznaczysz wzór funkcji \(\displaystyle{ P}\), to rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ P(t)=10000}\).
\(\displaystyle{ \frac{dP}{dt}=kP(a-P)}\)
Rozdzielamy zmienne:
\(\displaystyle{ \frac{dP}{P(a-P)}=kdt}\)
Całkujemy obie strony:
Ukryta treść:
Ukryta treść: