a) Oblicz \(\displaystyle{ V}\)i \(\displaystyle{ P _{c}}\)stożka, gdy:
1) \(\displaystyle{ r=4cm}\)i \(\displaystyle{ h=9,6 cm}\)
2) \(\displaystyle{ r=3cm}\)i \(\displaystyle{ l=7,8cm}\)
3) \(\displaystyle{ h=33,6cm}\) i \(\displaystyle{ l=36,4cm}\)
4) \(\displaystyle{ l=6cm}\) i \(\displaystyle{ \alpha =60 stopni}\)
b) Oblicz \(\displaystyle{ P _{c}}\)stożka, gdy \(\displaystyle{ V=133,1 \pi cm ^{3}}\) i \(\displaystyle{ r=5,5cm}\)
c) Oblicz \(\displaystyle{ V}\) stożka, gdy \(\displaystyle{ P _{c} =90 \pi cm ^{2}}\) i \(\displaystyle{ l=13cm}\)
Pole powierzchni i objętość stożka
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pole powierzchni i objętość stożka
Czy próbowałaś robić te zadania?
Czy masz jakieś konkretne problemy i pytania?
Oprócz znajomości podstawowych wzorów należy wykorzystać zależność pomiędzy długością tworzącej l, wysokością stożka h i promieniem podstawy r:
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
Czy masz jakieś konkretne problemy i pytania?
Oprócz znajomości podstawowych wzorów należy wykorzystać zależność pomiędzy długością tworzącej l, wysokością stożka h i promieniem podstawy r:
\(\displaystyle{ h^{2}+r^{2}=l^{2}}\)
