w urnie jest 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule tak by:
a) kule były róznych kolorów,
b) obie kule mają byc białe
c) kule były tego samego koloru,
d) jedna z kul byłaby biała.
Bardzo prosze o pomoc
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
a)
\(\displaystyle{ C^1_7\cdot C^1_2+C^1_7\cdot C^1_1+C^1_2\cdot C^1_1}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:33 ]
b)\(\displaystyle{ C^2_7}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:34 ]
c)
\(\displaystyle{ C^2_7+C^2_2}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:36 ]
d)
\(\displaystyle{ C^1_7\cdot C^1_2+C^1_7\cdot C^1_1}\)
\(\displaystyle{ C^1_7\cdot C^1_2+C^1_7\cdot C^1_1+C^1_2\cdot C^1_1}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:33 ]
b)\(\displaystyle{ C^2_7}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:34 ]
c)
\(\displaystyle{ C^2_7+C^2_2}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:36 ]
d)
\(\displaystyle{ C^1_7\cdot C^1_2+C^1_7\cdot C^1_1}\)
- marcia07
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
I przypadek: gdy losujemy 2 NARAZ (bo o tym treść nie mówi)
\(\displaystyle{ N(omega)={10\choose 2}, N(A)={7\choose 1}{2\choose 1}+{2\choose 1}{1\choose 1}+{7\choose 1}{1\choose 1},N(B)= {7\choose 2},N(C)={7\choose 2}+{2\choose 2},N(D)={7\choose 1}{2\choose 1}+ {7\choose 2}+{7\choose 1}{1\choose 1}}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:48 ]
II PRZYPADEK - gdy losujemy KOLEJNO
\(\displaystyle{ N(omega)={10\choose 1}{9\choose 1}, N(A)=bez zmian, N(B)={7\choose 1}{6\choose 1}, N(C)={7\choose 1}{6\choose 1}+{2\choose 1}{1\choose 1}, N(D)={7\choose 1}{2\choose 1}+{7\choose 1}{6\choose 1}+{7\choose 1}{1\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ N(omega)={10\choose 2}, N(A)={7\choose 1}{2\choose 1}+{2\choose 1}{1\choose 1}+{7\choose 1}{1\choose 1},N(B)= {7\choose 2},N(C)={7\choose 2}+{2\choose 2},N(D)={7\choose 1}{2\choose 1}+ {7\choose 2}+{7\choose 1}{1\choose 1}}\)
[ Dodano: 10 Listopad 2006, 20:48 ]
II PRZYPADEK - gdy losujemy KOLEJNO
\(\displaystyle{ N(omega)={10\choose 1}{9\choose 1}, N(A)=bez zmian, N(B)={7\choose 1}{6\choose 1}, N(C)={7\choose 1}{6\choose 1}+{2\choose 1}{1\choose 1}, N(D)={7\choose 1}{2\choose 1}+{7\choose 1}{6\choose 1}+{7\choose 1}{1\choose 1}}\)
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
wb mam uwagę co do Twojego rozwiązania punktu d).
Wydaje mi się, że jedna z kul była biała nie oznacza, że druga z kul nie może być biała.
Zatem rozwiązanie to \(\displaystyle{ C_7^1\cdot C_2^1\, +\, C_2^1\cdot C_2^1\, +\, C_2^2}\)
all the best
Wydaje mi się, że jedna z kul była biała nie oznacza, że druga z kul nie może być biała.
Zatem rozwiązanie to \(\displaystyle{ C_7^1\cdot C_2^1\, +\, C_2^1\cdot C_2^1\, +\, C_2^2}\)
all the best
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, o 15:39 przez Sir George, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcia07
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
jemu chyba chodzi o podpunkt d) ale ja tez uwazam ze nasze rozwiązania są tak jak trzeba. chociaż zalezy od interpretacji - bo można zinterpretowac tak jak Sir George że wyciagnieta parze BIAŁA_BIALA nie odpowiada warunkom punktu d)
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
Gdyby chodziło o interpretację sir Georga odnośnie d), to w treści zwykle podaje się "co najmniej".
- Sir George
- Użytkownik

- Posty: 1125
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
zadani: 7 kul białych, 2 czarne, 1 zielona losujemy 2 kule.
Racja
Pozdrawiam,
chodziło mi o podpunkt d). Już poprawiłem poprzedni post...marcia07 pisze:jemu chyba chodzi o podpunkt d)
Gdyby chodziło o interpretację wb, to zwykle podaje się dokładnie jedną ...wb pisze:Gdyby chodziło o interpretację sir Georga odnośnie d), to w treści zwykle podaje się "co najmniej".
Pozdrawiam,
