Cześć,
Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ (3-i)x^{2}-(3+2i)x-(1-i)y = 13 - 10i}\)
I trzeba je rozwiązać względem \(\displaystyle{ x, y R.}\)
Dopiero zaczynam swoją przygodę z zespolonymi. Czy mógłby ktoś mi pokazać jak się takie równania rozwiązuje ?
liczby zespolone - równanie.
- `vekan
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
liczby zespolone - równanie.
\(\displaystyle{ 3x^2 - ix^2 - 3x -2ix - y + iy = 13 - 10i}\)
teraz rozdzielamy częsci rzeczywiste od urojonych
\(\displaystyle{ 3x^2 -3x - y = 13}\)
\(\displaystyle{ -x^2 -2x +y = 10}\)
i dalej już wiadomo
teraz rozdzielamy częsci rzeczywiste od urojonych
\(\displaystyle{ 3x^2 -3x - y = 13}\)
\(\displaystyle{ -x^2 -2x +y = 10}\)
i dalej już wiadomo
