Oblicz liczby rzeczywiste
- Markius94
- Użytkownik

- Posty: 74
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz liczby rzeczywiste
Oblicz
a) \(\displaystyle{ x^{3} = \frac{1}{ x^{3} }}\), jeżeli \(\displaystyle{ x- \frac{1}{x}=2}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{ a^{2}+1 }{a},}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sqrt{a}- \frac{1}{ \sqrt{a} }=2}\)
Jeśli zły dział to sorki, z góry dzięki.
a) \(\displaystyle{ x^{3} = \frac{1}{ x^{3} }}\), jeżeli \(\displaystyle{ x- \frac{1}{x}=2}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{ a^{2}+1 }{a},}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sqrt{a}- \frac{1}{ \sqrt{a} }=2}\)
Jeśli zły dział to sorki, z góry dzięki.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Oblicz liczby rzeczywiste
No to w książce jest błąd, bo zadanie w tym brzmieniu, jak w a) nie ma sensu. Tam ma być minus i już.
A co masz zrobić, to Ci piasek101 wyraźnie napisał. W a) zaczynasz tak:
\(\displaystyle{ 8=\left( x- \frac{1}{x} \right)^3=...}\)
JK
A co masz zrobić, to Ci piasek101 wyraźnie napisał. W a) zaczynasz tak:
\(\displaystyle{ 8=\left( x- \frac{1}{x} \right)^3=...}\)
JK
Oblicz liczby rzeczywiste
Stąd, że \(\displaystyle{ 2 ^{3}=8}\), a to działanie to obustronnie podniesione do sześcianu \(\displaystyle{ x- \frac{1}{x}=2}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Oblicz liczby rzeczywiste
Patrzysz, co wyjdzie, oddzielasz szukane \(\displaystyle{ x^3- \frac{1}{x^3}}\), korzystasz jeszcze raz z założenia... Spróbuj sam trochę policzyć.Markius94 pisze:Co dalej jak to się zrobi (podniesie )?
JK

