Podać zdania......

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
AMD_20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 28 paź 2006, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dzierżoniów

Podać zdania......

Post autor: AMD_20 »

Dla każdej z poniższych formuł zdaniowych podać zdania p i q takie, że odpowiednie formuły stają się zdaniami
a) prawdziwymi ;
b) fałszywymi.
\(\displaystyle{ (p q)\Rightarrow p}\); \(\displaystyle{ (\sim p\vee q)\wedge p}\); \(\displaystyle{ \sim p p}\).
Mogą być takie zdania:
AD a Jeżeli 2*3 = 6, to 6 dzieli się przez dwa.
AD b Jeżeli 6 dzieli się przez 5, to 2*3 = 6. Może mi ktoś podać jakieś inne zdania dla podpunktu (a) i (b) . Z góry dziękuje za pomoc !!!!!
Awatar użytkownika
PanCiasteczko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 6 razy

Podać zdania......

Post autor: PanCiasteczko »

nie rozumiem pytania? odpowiedz do punktu a to:

p prawdziwe
q prawdziwe

a do punktu b:

p nieprawdziwe
q prawdziwe


i jak masz do punktu a:
p:"2*3=6"
q:"6 dzieli sie przez dwa"

to mozesz zamiast tego dac dwa byle jakie byle prawdziwe zdania "2+2=4" , "w noc jest ciemno" itp
ODPOWIEDZ