Ile było rzędów kreseł?

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
tomal3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: tomal3 »

Kolejna Dawka linkow za zadanko
W sali kinowej było 320 miejsc Po dodaniu czterech krzesel i dostawieniu jeszcze jednego rzędu krzeseł sala ma 420 miejsc.Ile bylo rzędów krzeseł w tej sali na poczatku prosze o poprawne odp.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2006, o 22:59 przez tomal3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PanCiasteczko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 6 razy

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: PanCiasteczko »

ale dasz te same linki co poprzednio czy jakies nowe?
bo dwa te same juz nie potrzebne mi
tomal3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: tomal3 »

Nowe a jak tylko dobrze rozwiaz i powiedz na co chesz bo tmato zadanie chyba zle rozwiazles;)
Awatar użytkownika
PanCiasteczko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 6 razy

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: PanCiasteczko »

x*y=320

(x+1)*y+4=420

((320/y)+1)*y=416
320+y=416
y=96

x=320/96=3,3333333333333...

odpowiedz:
na sali bylo 3.333333333333333333..... rzedow

w nagrode chce link do google
tomal3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: tomal3 »

zle musi byc 20 rzedow po 16 krzesel popraw to dostaniesz
Awatar użytkownika
PanCiasteczko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 6 razy

Ile było rzędów kreseł?

Post autor: PanCiasteczko »

o ja 20 po 16 ale to rozwiazales kurde, a jak to zrobiles? dokonales ortogonalizacji Grahama-Shmitta?
ODPOWIEDZ