Proszę o sprawdzenie czy zrobiłem to poprawnie.
\(\displaystyle{ \int\left(ax^{3}+bx^{2}+cx+d\right)\mbox{d}x = \frac{a}{4}x^{4} + \frac{b}{3}x^{3} + \frac{c}{2}x^{2} + \frac{d^{2}}{2}}\)
Całka wielomianu trzeciego stopnia
-
giver
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka wielomianu trzeciego stopnia
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 19:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia: \cdot
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia: \cdot
-
giver
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka wielomianu trzeciego stopnia
Czyli zostaje tak?
\(\displaystyle{ \int\left( ax^{3}+bx^{2}+cx+d \right)\mbox{d}x = \frac{a}{4}x^{4} + \frac{b}{3}x^{3} + \frac{c}{2}x^{2} + \frac{d^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int\left( ax^{3}+bx^{2}+cx+d \right)\mbox{d}x = \frac{a}{4}x^{4} + \frac{b}{3}x^{3} + \frac{c}{2}x^{2} + \frac{d^{2}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 19:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia: \cdot
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia: \cdot
-
Morgus
- Użytkownik

- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
Całka wielomianu trzeciego stopnia
\(\displaystyle{ \int ax^{3}+bx^{2}+cx+d\ dx = \frac{a}{4} \cdot x^{4} + \frac{b}{3} \cdot x^{3} + \frac{c}{2} \cdot x^{2} + dx + C}\)
Trochę się myli bo masz d i dx, które jakby mają konflikt oznaczeń. Lepiej zapisać to używając innej litery, np:
\(\displaystyle{ \int ax^{3}+bx^{2}+cx+e\ dx = \frac{a}{4} \cdot x^{4} + \frac{b}{3} \cdot x^{3} + \frac{c}{2} \cdot x^{2} + ex + C}\)
C jest dowolną stałą.
Trochę się myli bo masz d i dx, które jakby mają konflikt oznaczeń. Lepiej zapisać to używając innej litery, np:
\(\displaystyle{ \int ax^{3}+bx^{2}+cx+e\ dx = \frac{a}{4} \cdot x^{4} + \frac{b}{3} \cdot x^{3} + \frac{c}{2} \cdot x^{2} + ex + C}\)
C jest dowolną stałą.