Koło obracające się ruchem jednostajnie przyśpieszonym osiągnęło prędkość kątową \(\displaystyle{ 20 \frac{rad}{s}}\) po wykonaniu \(\displaystyle{ N=10 obr}\) licząć od rozpoczęcia ruchu. Znaleźć przyśpieszenie kątowe koła.
wydaje mi sie ze powinnam urzyć tego wzoru \(\displaystyle{ \varepsilon= \frac{\Delta \omega}{T}}\) no ale nie wiem jak obliczyc T bardzo prosze o pomoc
przyspieszenie katowe
- rozwiazywanie
- Użytkownik

- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
przyspieszenie katowe
\(\displaystyle{ \omega = \varepsilon \cdot t}\)
\(\displaystyle{ N \cdot 2 \pi = \frac{1}{2}\varepsilon \cdot t ^{2}}\)
\(\displaystyle{ N \cdot 2 \pi = \frac{1}{2}\varepsilon \cdot t ^{2}}\)