Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
affi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2004, o 16:45

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: affi »

Jak obliczyć czy punkty są współliniowe A=(0;3) B=(2,4) C=(-200;-97)
Prosze o wytłumaczenie lub tylko na podanie drogi do celu...
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: arigo »

napisz wzor funkcji przechodzacej przez punkty A i B a nastepnie sprawdz czy punkt C nalezy do tej prostej
affi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2004, o 16:45

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: affi »

czyli w praktyce jak to będzie wyglądało ?
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: Yavien »

Prosta ma wzor y= a*x + b, Punkty A (o wspolrzednej x = 0 i y = 3) oraz B (o wspolrzednej x = 2 i y = 4) spelniaja ten wzor --> podstawiasz ich wspolrzedne do wzoru --> wyliczasz a i b (z ukladu dwoch rownan). Potem wstawiasz do wzoru wspolrzedne punktu C i sprawdzasz, czy sie zgadza
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: Skrzypu »

Powinno wyjść, że wszystkie 3 punkty są współliniowe
affi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2004, o 16:45

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: affi »

czyli to bedzie wyglądało tak :
y=ax+b
3=b
4=2a+b
a=1/2
1/2 * (-200) = -100
-100 + 3 = -97
tak? czy sie myle
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: Yavien »

Dobrze zrobiles, a jaki wniosek? Są współliniowe?
affi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2004, o 16:45

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: affi »

Punkty A ; B ; C o współrzędnych podanych wyżej są współliniowe .
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: Yavien »

Świetnie
affi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2004, o 16:45

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: affi »

Mam jeszce takie jedno zadanie z którym mam problem .
Należy znakleść wzór funkcji , której wykresem jest prosta zawierająca średnicę narysowanego okręgu , równoległą do cięciwy AB .
Tu znajduje sie obrazek (ta większa kropka to środek okręgu,a te mniejsze to punkty na prostej).
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Jak sprawdzić, czy 3 punkty są współliniowe

Post autor: Yavien »

Prosta rownolegla do prostej o rownaniu y = ax+b ma ten sam wspolczynnik kierunkowy 'a', czyli rownanie prostej rownoleglej to bedzie y = ax + c
Liczysz rownanie prostej przechodzacej przez A i B, potem liczysz rownanie prostej rownoleglej (wspolczynnik a masz, a drugi wspolczynnik liczysz, wstawiajac wspolrzedne srodka okregu)
ODPOWIEDZ