3 domki...
-
khorh
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 2 razy
3 domki...
Nie jestem pewien czy da sie to zadanie rozwiązać
Mamy 3 domki i 3 punkty (prąd, woda, gaz). Należy połączyć liniamy prąd wodę i gaz do każdego z domków ale linie NIE mogą się przecinać.
Mamy 3 domki i 3 punkty (prąd, woda, gaz). Należy połączyć liniamy prąd wodę i gaz do każdego z domków ale linie NIE mogą się przecinać.
- PanCiasteczko
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 6 razy
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
khorh
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 2 razy
3 domki...
w 3d to by nie bylo problemu nie ma tak latwo, mi cos sie zdaje ze to jednak nie do rozwiazania jest, zawsze brakuje jednej linki do domku doprowadzic jednego...
-
khorh
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 2 razy
3 domki...
nie, bo wyprowadziles linie z domkow...
probowalem sam nawet przestawiać te punkty i też zawsze brakuje dla 1 żyły miejsca...
probowalem sam nawet przestawiać te punkty i też zawsze brakuje dla 1 żyły miejsca...
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
3 domki...
Nie pamietam dokladnie, ale w teorii grafow istnieje cos takiego jak liczba węzłów, czyli ilość przecieć się krzywych prowadzonych od m do n punktów, tak by każdy punkt z m był połączony z n punktami. Zgodnie ze wzorem, którego nie pamiętam niestety , minimalna liczba węzłów wynosi 1, czyli danego tu zadania nie da się rozwiązać.
Ma niewiedza i brak odpowiedniej ksiązki sprawia ze nie opieram sie na konkretach tylko na tym co pamietam.
Ma niewiedza i brak odpowiedniej ksiązki sprawia ze nie opieram sie na konkretach tylko na tym co pamietam.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
3 domki...
Ok znalazłem wreszcie co trzeba by zakończyć ten problem (posłużę się informacjami z książki).
W teorii grafów spotykamy termin: graf Koeniga-graf w ktrórym zbiór wierchołków został przedstawiony jako suma mnogościowa dwóch rozłącznych podzbiorów A i B o tej własności, że kądzy punkt ze zbioru A został połączony z każdym punktem ze zbioru B. ale żadne puntky ze zbioru A (B) nie są pomiędzy sobą połączone. Oznaczmy parę (m,n) jako odpowiednią liczbę elementów zbiorów A i B.
W takim grafie minimalna liczba przecięc wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ p=[\frac{1}{2}m][\frac{1}{2}(m-1)][\frac{1}{2}n][\frac{1}{2}(n-1)]}\)
Dana formuła jest prawdzia dla m,n
W teorii grafów spotykamy termin: graf Koeniga-graf w ktrórym zbiór wierchołków został przedstawiony jako suma mnogościowa dwóch rozłącznych podzbiorów A i B o tej własności, że kądzy punkt ze zbioru A został połączony z każdym punktem ze zbioru B. ale żadne puntky ze zbioru A (B) nie są pomiędzy sobą połączone. Oznaczmy parę (m,n) jako odpowiednią liczbę elementów zbiorów A i B.
W takim grafie minimalna liczba przecięc wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ p=[\frac{1}{2}m][\frac{1}{2}(m-1)][\frac{1}{2}n][\frac{1}{2}(n-1)]}\)
Dana formuła jest prawdzia dla m,n
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
3 domki...
Bierut pisze:Nie ma rozwiązania w pełni spełniającego warunki zadania. Undre pewnie wymyślił jakąś sztuczkę, która w rzeczywistości nie jest poprawna.
Ja to widzę tak Oczywiście dla mnie połączenie linią nie oznaczało akurat przejścia przez domek, ale mogę zrobić odpowiednio duże te kwadraty i też będzie ok Jeżeli bierut dla ciebie to jest niepoprawna sztuczka, to już nie mój problem
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
3 domki...
Widzę, że nie przeczytałeś mojego postu ... powtórzę - mogę zrobić te kwadraty odpowiednio duże ( powiedzmy 4 razy większe ) i będzie OK. Rozumiem iż lubisz dochodzić racji jednak takie czepianie się nie dość, że mija się z celem, to jeszcze psuje karmę. Think about it.

