rownanie logarytmiczne
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
rownanie logarytmiczne
napewno mozna dpodniesc stronami do kwadratu xP
i wtedy jest SHU latwije i mamy
\(\displaystyle{ x^{\log{\sqrt{x}}=100}\) teraz logarytmowujemy stronami o podstawie 10
i mamy
\(\displaystyle{ \log{\sqrt{x}}\log{x}=2}\)
\(\displaystyle{ 2\log^{2}{\sqrt{x}}=2}\) i teraz juz sobie chyba rporadzisz ;]
i wtedy jest SHU latwije i mamy
\(\displaystyle{ x^{\log{\sqrt{x}}=100}\) teraz logarytmowujemy stronami o podstawie 10
i mamy
\(\displaystyle{ \log{\sqrt{x}}\log{x}=2}\)
\(\displaystyle{ 2\log^{2}{\sqrt{x}}=2}\) i teraz juz sobie chyba rporadzisz ;]
Ostatnio zmieniony 6 lis 2006, o 23:01 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
rownanie logarytmiczne
Albo ruszyć to tak:
\(\displaystyle{ x^{\frac{1}{4}logx}=10}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}logx=log_{x}10}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}logx=\frac{1}{logx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}log^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}logx=1}\)
\(\displaystyle{ logx=2}\)
\(\displaystyle{ 10^{2}=x}\)
\(\displaystyle{ x^{\frac{1}{4}logx}=10}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}logx=log_{x}10}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}logx=\frac{1}{logx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}log^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}logx=1}\)
\(\displaystyle{ logx=2}\)
\(\displaystyle{ 10^{2}=x}\)
-
greey10
- Użytkownik

- Posty: 990
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
rownanie logarytmiczne
olazola zgodze sie co dotego co napisalasl ale zauwarz ze w tym przykaldzie to jest razczej zbedna operacja
juz poprwaielm przepraszam za swoja nie uwage
juz poprwaielm przepraszam za swoja nie uwage
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
rownanie logarytmiczne
No tak nie napisałam tego wprost, ale zauważ, że tutaj by się przydało:
Lady Tilly pisze:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}log^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}logx=1}\)
\(\displaystyle{ logx=2}\)
\(\displaystyle{ 10^{2}=x}\)
