Jaka będzie pochodna z tej funkcji:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{4}|sin(x)|}\)
?
Pochodna z wartości bezwzględnej
-
wawek91
- Użytkownik

- Posty: 794
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Pochodna z wartości bezwzględnej
Opuść moduł i będziesz miał dwa wyniki:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{4}sinx}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{4}sinx}\)
Teraz wystarczy policzyć pochodne.
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{4}sinx}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{4}sinx}\)
Teraz wystarczy policzyć pochodne.
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Pochodna z wartości bezwzględnej
Nie do końca, a co z punktami gdzie moduł zmienia znak? Tam niekoniecznie musi istnieć pochodna.wawek91 pisze:Opuść moduł i będziesz miał dwa wyniki:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{4}sinx}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{4}sinx}\)
Teraz wystarczy policzyć pochodne.
