Witam, mam pewne problemy z zadaniami i za bardzo nie wiem jak je rozwiązać.
1. Podaj wartość logiczną zdania.
a) \(\displaystyle{ (-6)^{2} = 36 \vee 6^{2} = 36}\)
b) \(\displaystyle{ 19^{2} = 361 \vee 19^{2} = 381}\)
c) \(\displaystyle{ -2 > -1 \vee (-2)^{2} > (-1)^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ -\sqrt{2} < -2 \vee \sqrt{2}> 2}\)
2. Podaj wartość logiczną poprzednika, następnika i implikacji.
a) \(\displaystyle{ 0 > 1 \Rightarrow 5 = 5}\)
b) \(\displaystyle{ 2 + 2 = 5 \Rightarrow 2 + 2 = 50}\)
c) \(\displaystyle{ 4|12 \Rightarrow 2|12}\)
d) \(\displaystyle{ 5|25 \Rightarrow 10|25}\)
Wartość logiczna zdania
-
czaja12
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rybnik
- Podziękował: 12 razy
Wartość logiczna zdania
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 14:21 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wartość logiczna zdania
Proszę nam powiedzieć co konkretnie stanowi dla Ciebie problem? Rachunek zdań czy może coś innego?
Nie potrafisz powiedzieć czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ (-6)^2=36}\) itd.?
Nie potrafisz powiedzieć czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ (-6)^2=36}\) itd.?
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wartość logiczna zdania
Wielu możliwości nie masz.
Spójniki logiczne znasz, wartości logiczne składowych zdania znasz, więc z czym masz problem?
Zrobię 1.:
\(\displaystyle{ 6^{2} = 36}\)- prawda
patrzę na tabelkę spójnika \(\displaystyle{ \vee}\) i stwierdzam, ze całe zdanie jest prawdziwe.
Spójniki logiczne znasz, wartości logiczne składowych zdania znasz, więc z czym masz problem?
Zrobię 1.:
\(\displaystyle{ (-6)^{2} = 36}\)- prawda\(\displaystyle{ (-6)^{2} = 36 \vee 6^{2} = 36}\)
\(\displaystyle{ 6^{2} = 36}\)- prawda
patrzę na tabelkę spójnika \(\displaystyle{ \vee}\) i stwierdzam, ze całe zdanie jest prawdziwe.
-
czaja12
- Użytkownik

- Posty: 47
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rybnik
- Podziękował: 12 razy
Wartość logiczna zdania
Aha, teraz sobie coś już przypominam co babka mówiła o tym.
A jeśli chodzi o drugie zadanie to możesz też mi wyjaśnić jeden przykład?
A jeśli chodzi o drugie zadanie to możesz też mi wyjaśnić jeden przykład?
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wartość logiczna zdania
Poprzednik to jest to, co stoi przed \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)Podaj wartość logiczną poprzednika
to jest to, co stoi za \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)następnika
No i na koniec całego zdania.
Pozdrawiam.
