wyznacz reakcje podpor

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
aldoraine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

wyznacz reakcje podpor

Post autor: aldoraine »

Może ktoś mi wskazać błędy ? i napisać dlaczego tak a nie inaczej ?

erni46
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn

wyznacz reakcje podpor

Post autor: erni46 »

Nas uczyli tak:
E Pix=Vax + Ha + P=0
E Piy=Vay + Vb =0
Ma=Vb*a-c*P=0

A pkt A masz rekacje w górę (Vay) i w bok (Vax), w momentach tam gdzie minusy to moment zgodny ze wskazówkami zegara, a gdzie plus to przeciwny. Można jeszcze wyznaczyć moment wzg pkt b i będzie taki:
Mb = -c*P - Vay*a = 0

Chyba dobrze napisałem
aldoraine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sie 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk

wyznacz reakcje podpor

Post autor: aldoraine »

to Vax zaznaczylem jako Ha wiec to Vax = Va, ze znakami wiem jak jest tylko czemu bierzemy pod uwage to C a nie (a+b) ?
erni46
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cieszyn

wyznacz reakcje podpor

Post autor: erni46 »

c to masz ramie na które działa siła P i możesz dolny koniec "przesunąć" do pkt A, pomijając a+c
ODPOWIEDZ