Układ równań z dwoma niewiadomymi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Agata16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 30 maja 2009, o 15:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

Układ równań z dwoma niewiadomymi

Post autor: Agata16 »

Miałam takie zadanie do rozwiązania:
Przekątna prawidłowego graniastosłupa czworokątnego wynosi 9cm, a pole jego powierzchni całkowitej wynosi 144 cm kwadratowych. Znajdź długość boku podstawy i krawędzi bocznej.
Zrobiłam taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 9 ^{2}=2a ^{2} +h ^{2} \\ 144=2a ^{2} +4ah \end{cases}}\)

I liczyłam go tak:
\(\displaystyle{ h ^{2}=9 ^{2} -2a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=9 - \sqrt{2}a}\)
\(\displaystyle{ 144=2 a^{2}+4a(9- \sqrt{2}a}\)
\(\displaystyle{ 144= 2 a^{2} + 36a - 4 \sqrt{2}a}\)
\(\displaystyle{ -3,66a ^{2} +36a-144=0}\)
\(\displaystyle{ delta = 1296 - 2108,16}\)
Nie da się obliczyć pierwiastka z liczby ujemnej,a tu delta wyszłaby właśnie ujemna, więc co zrobiłam nie tak?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2954
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 284 razy
Pomógł: 500 razy

Układ równań z dwoma niewiadomymi

Post autor: tometomek91 »

Agata16 pisze: Nie da się obliczyć pierwiastka z liczby ujemnej
a to \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}}\)?

a co do obliczeń, to źle spierwiastkowałaś w drugiej linijce.
ODPOWIEDZ