Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
Kabacz
- Użytkownik

- Posty: 116
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: docelowa
- Podziękował: 47 razy
Post
autor: Kabacz » 8 wrz 2010, o 19:41
Mam problem z zadaniem :
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość \(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\) i jest równa krawędzi bocznej. Oblicz V i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
Na samym początku obliczam podstawę
Wynosi ona 65.
Następnie obliczam H które ma wartość
\(\displaystyle{ 4\sqrt[]{6}}\).
Obliczam V które wynosi
\(\displaystyle{ {256 \over 3}\sqrt[]{6}}\) patrzę w odpowiedzi i widzę że się zgadza.
Teraz przechodzę do trójkąta jednego by obliczyć jego pole a następnie pomnożyć przez 4. Obliczam jego wysokość i mam dane że podstawa wynosi 8, boki
\(\displaystyle{ 8\sqrt[]{2}}\)a wysokość
\(\displaystyle{ 4\sqrt[]{7}}\).
I jak teraz obliczyć pole tego trójkąta gdy nic nie pasuje ?
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Post
autor: anna_ » 8 wrz 2010, o 19:46
Przecież wszystko pasuje.
Pole jednej ściany to
\(\displaystyle{ P_s= \frac{8 \cdot 4 \sqrt{7} }{2}}\)
-
Kabacz
- Użytkownik

- Posty: 116
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: docelowa
- Podziękował: 47 razy
Post
autor: Kabacz » 8 wrz 2010, o 19:49
No tak czyli wychodzi z tego że
\(\displaystyle{ Pb=64 \sqrt{7}}\)
A odpowiedź w książce:
\(\displaystyle{ Pb=256 \sqrt{7}}\)
Czyli mam to traktować jako błąd w książce ?