Pole ograniczone liniami calka podwojna xy=4, y=x, x=4
\(\displaystyle{ \int_{2}^{4}[ \int_{ \frac{4}{x} }^{x}xy-4dy]dx}\)
Prosze o sprawdzenie czy dobrze podstawilem ? (nie jestem pewien w jakiej postaci mam calkowac funkcje i czy napewno te co wybralem)
pole ograniczone liniami calka podwojna
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
pole ograniczone liniami calka podwojna
jeżeli chodzi o pole to wystarczy:
\(\displaystyle{ \int\limits_{2}^{4}\int\limits_{\frac{4}{x}}^{x}dydx}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{2}^{4}\int\limits_{\frac{4}{x}}^{x}dydx}\)
pole ograniczone liniami calka podwojna
Dzieki.... a kiedy trzeba bylo wybrac funkcjie do calkowania.... ? To całka rozwiazuje sie tak:
\(\displaystyle{ \int_{2}^{4} \int_{ \frac{4}{x} }^{x} dydx=\int_{2}^{4}ydx= \int_{2}^{4} x- \frac{4}{x}dx=8-2-ln|4|-ln|2|=6-ln|4|-ln|2|}\) ? ? ?
\(\displaystyle{ \int_{2}^{4} \int_{ \frac{4}{x} }^{x} dydx=\int_{2}^{4}ydx= \int_{2}^{4} x- \frac{4}{x}dx=8-2-ln|4|-ln|2|=6-ln|4|-ln|2|}\) ? ? ?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2010, o 12:08 przez wegian, łącznie zmieniany 4 razy.