1 Przedstawić liczbę −245, 25 w zapisie stałopozycyjnym, a nastepnie zmiennnopozycyjnym przy założeniu, ze baza systemu jest liczba 2. Ile wynosi minimalna liczba bitów potrzebna do przechowania tej liczby w pamięci?
2 Jaka liczbę dziesietną reprezentują liczby maszynowe (t=4, w=2, b=2, gdzie b - baza, t- liczba cyfr mantysy, w - liczba cyfr cechy bez znaku) (1)1101(0)10
Czy wie ktoś w jaki sposób rozwiązuje się powyższe zadania. Z góry dziękuję za pomoc.
Zapis stało i zmiennopozycyjny
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Zapis stało i zmiennopozycyjny
A zapoznałeś się może z następującym materiałem ?
( plus linki do konkretnych przypadkow np binarnego )
http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/alg/s ... es/004.php
Myślę, że jakbym miał odpowiedzieć na twój 2 pkt, po prostu sporo bym z częsci linków powtórzył, a tak to poczytasz sobie porządny artykuł, zrozumiesz więcej i może na przyszłość się przyda Oczywiście jak to nie pomoże to pisz
( plus linki do konkretnych przypadkow np binarnego )
http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/alg/s ... es/004.php
Myślę, że jakbym miał odpowiedzieć na twój 2 pkt, po prostu sporo bym z częsci linków powtórzył, a tak to poczytasz sobie porządny artykuł, zrozumiesz więcej i może na przyszłość się przyda Oczywiście jak to nie pomoże to pisz
