\(\displaystyle{ \frac{2}{ x^{2}-4 } = \frac{1}{ x^{2}-2x } + \frac{x-4}{ x^{2}+2x }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2-x} -1= \frac{1}{x-2} - \frac{6-x}{3 x^{2}-12 }}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4x-20} + \frac{15}{50-2 x^{2} } + \frac{7}{6x+20}=0}\)
bardzo proszę o pomoc
Rozwiaz równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódz
- Podziękował: 3 razy
Rozwiaz równanie
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 19:56 przez mistrzuniu69, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Rozwiaz równanie
1) Dziedzina i
\(\displaystyle{ \frac{2}{(x-2)(x+2)}=\frac{1}{x(x-2)}+\frac{x-4}{x(x+2)}|\cdot x(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ 2x=1(x+2)+(x-4)(x-2)}\)
Pozostałe podobnie - chociaż są w nich małe myki.
\(\displaystyle{ \frac{2}{(x-2)(x+2)}=\frac{1}{x(x-2)}+\frac{x-4}{x(x+2)}|\cdot x(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ 2x=1(x+2)+(x-4)(x-2)}\)
Pozostałe podobnie - chociaż są w nich małe myki.