Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
-
Harahido
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 139 razy
Post
autor: Harahido » 7 wrz 2010, o 19:07
O dziwo nie miałem problemów z zadaniami z działu w temacie , aż natknąłem się na pewne zadanie.
Polecenie:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązania układu równań :
\(\displaystyle{ 2x-y=m+1}\)
\(\displaystyle{ x-2y=3-2m}\) spełniają warunek
\(\displaystyle{ x-y>1}\)
Potrafię dojść 'do końca' rozwiązywania , ale wynik zawsze jest błędny.
Korzystam z metody wyznaczników. Według moich obliczeń :
\(\displaystyle{ x= \frac{4m-1}{3} y= \frac{5m+5}{3}}\)
Podejrzewam , że błąd czyha gdzieś w wartości x i y

-
Mersenne
- Użytkownik

- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Post
autor: Mersenne » 7 wrz 2010, o 19:13
\(\displaystyle{ y=\frac{5m-5}{3}}\)- tak ma być