Witam dzisiaj na Podstawach Elektrotechniki i Elektroniki pani profesor zrobiła nam powtórkę z przekształceń wzorów i tutaj zaczynają się małe schody, ponieważ w gimnazjum tego za dużo nie mieliśmy. Mamy wzór:
\(\displaystyle{ E= \frac{Q}{4 \pi \beta r^{2} }}\)
tam zamiast eta powinien być epsilon (ε) ale nie było. Wyznacz:
- \(\displaystyle{ \beta}\) (epsilon)
- Q
- r
Q wyznaczyłem tak. Niech ktoś sprawdzi czy dobrze:
\(\displaystyle{ E= \frac{Q}{4 \pi \beta r^{2} }}\)
\(\displaystyle{ E= \frac{Q}{4 \pi \beta r^{2} } / \cdot 4 \pi \beta r ^{2})}\)
\(\displaystyle{ E(4 \pi \beta r^{2}) = \frac{Q \cdot 4 \pi \beta r^{2} }{4 \pi \beta r^{2} }}\)
\(\displaystyle{ E(4 \pi \beta r^{2}=Q}\)
\(\displaystyle{ Q=E(4 \pi \beta r^{2}}\)
Ktoś mi powie czy to jest dobrze zrobione i czy dobrze to rozumiem oraz pomoże w wyznaczeniu r? Z góry dzięki za pomoc.
Przekształcanie wzorów - Powtórka w technikum
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Przekształcanie wzorów - Powtórka w technikum
\(\displaystyle{ Q}\) jest ok.
Aby wyznaczyć \(\displaystyle{ r}\) najpierw wyznacz \(\displaystyle{ r^2}\), a potem spierwiastkuj pamiętając, że będą dwa rozwiązania.
Aby wyznaczyć \(\displaystyle{ r}\) najpierw wyznacz \(\displaystyle{ r^2}\), a potem spierwiastkuj pamiętając, że będą dwa rozwiązania.
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Przekształcanie wzorów - Powtórka w technikum
\(\displaystyle{ E=\frac{Q}{4\pi \beta r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 4E\pi \beta r^{2}=Q}\)
\(\displaystyle{ r^{2}=\frac{Q}{4E\pi \beta }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{r^{2}}=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
\(\displaystyle{ |r|=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
\(\displaystyle{ r>0}\), zatem:
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
\(\displaystyle{ 4E\pi \beta r^{2}=Q}\)
\(\displaystyle{ r^{2}=\frac{Q}{4E\pi \beta }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{r^{2}}=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
\(\displaystyle{ |r|=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
\(\displaystyle{ r>0}\), zatem:
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{Q}{4E\pi \beta }}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Konin
Przekształcanie wzorów - Powtórka w technikum
A mógłby ktoś to \(\displaystyle{ r^{2}}\) rozspisać tak jak ja to zrobiłem w 1 poście? Jak już zobaczę raz jak to jest dokładnie zrobione i rozpisane to będę wiedział bo z tego co napisała "Mersenne" to za dużo nie wiem. Z góry dzięki.