Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
mam pokazac metodą indukcji matematycznej prawdziwość wzoru
\(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+...+(p+n)= \frac{(n+1)(2p+n)}{2}}\)
\(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+...+(p+n)= \frac{(n+1)(2p+n)}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 18:28 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
sam niewiem nieraz bardzo proste tematy robia nam najwięcej problemu
może tak być
\(\displaystyle{ p+(p+1)= \frac{(n+1)(2p+n)}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+(1+1)= \frac{(1+1)(2*1+1)}{2}}\)
3=3
i to by wystarczyło czy trzeba wiecej rozpisać
może tak być
\(\displaystyle{ p+(p+1)= \frac{(n+1)(2p+n)}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+(1+1)= \frac{(1+1)(2*1+1)}{2}}\)
3=3
i to by wystarczyło czy trzeba wiecej rozpisać
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
Najpierw sprawdzasz dla \(\displaystyle{ n=1}\), czyli zamiast \(\displaystyle{ n}\) podstawiasz jedynkę i sprawdzasz, czy \(\displaystyle{ L=P}\)
Potem zakładasz, że dla jakiegoś \(\displaystyle{ n}\) wzorek jest prawdziwy i wykorzystując tę wiedzę sprawdzasz, czy jest prawdziwy dla \(\displaystyle{ n+1}\)
Potem zakładasz, że dla jakiegoś \(\displaystyle{ n}\) wzorek jest prawdziwy i wykorzystując tę wiedzę sprawdzasz, czy jest prawdziwy dla \(\displaystyle{ n+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
no to mam sprawdzone dla n=1 i l=p a jak rozpisać n+1 to już czarna magia
- Althorion
- Gość Specjalny
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
\(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+ \ldots +(p+n) + (p+n+1) = \frac{(n+2)(2p+n+1)}{2} \\
\frac{(n+1)(2p+n)}{2} + p + n + 1 = \frac{(n+2)(2p+n+1)}{2}}\)
\frac{(n+1)(2p+n)}{2} + p + n + 1 = \frac{(n+2)(2p+n+1)}{2}}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
założenie: \(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+...+(p+k)=\frac{(k+1)(2p+k)}{2}}\)
teza: \(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+...+(p+k+1)=\frac{(k+2)(2p+k+1)}{2}}\)
dowód:
\(\displaystyle{ L=p+(p+1)+(p+2)+...+(p+k+1)=\frac{(k+1)(2p+k)}{2}+(p+k+1)=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{(k+1)(2p+k)+2(p+k+1)}{2}=\frac{2kp+k^{2}+2p+k+2p+2k+2}{2}=\frac{2kp+k^{2}+4p+2k+k+2}{2}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{k(k+2)+(k+2)+2p(k+2)}{2}=\frac{(k+2)(k+2p+1)}{2}=P}\)
teza: \(\displaystyle{ p+(p+1)+(p+2)+...+(p+k+1)=\frac{(k+2)(2p+k+1)}{2}}\)
dowód:
\(\displaystyle{ L=p+(p+1)+(p+2)+...+(p+k+1)=\frac{(k+1)(2p+k)}{2}+(p+k+1)=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{(k+1)(2p+k)+2(p+k+1)}{2}=\frac{2kp+k^{2}+2p+k+2p+2k+2}{2}=\frac{2kp+k^{2}+4p+2k+k+2}{2}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{k(k+2)+(k+2)+2p(k+2)}{2}=\frac{(k+2)(k+2p+1)}{2}=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Dowód wzoru na sumę kolejnych liczb całkowitych
dzięki wielkie jestescie wielcy-teraz wszystko rozumie