\(\displaystyle{ y^{'}= \frac{y}{ sin^{2}x }+ \frac{1}{ sin^{2}x }}\)
Liczę:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{y}= \frac{dx}{ sin^{2}x }}\)
Dobrze myślę ? Jeśli tak to jak policzyć prawą całkę ?
Równanie różniczkowe liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie różniczkowe liniowe
Dobrze myślisz. Po prawej stronie masz prawie całkę z tablic:
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{ \sin^{2}x }=-\int -\frac{dx}{ \sin^{2}x }=-\ctg x+c}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{ \sin^{2}x }=-\int -\frac{dx}{ \sin^{2}x }=-\ctg x+c}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 22:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Równanie różniczkowe liniowe
Kilka kroków dalej kolejny problem:BettyBoo pisze:Dobrze myślisz...
\(\displaystyle{ dC(x) e^{-ctgx} = \frac{dx}{ sin^{2} x}}\)
Jak to zrobić ? Konkretniej jak to scałkować.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Równanie różniczkowe liniowe
\(\displaystyle{ c(x)=\int\frac{e^{\ctg x}}{\sin^2 x}dx}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ \ctg x=t\Rightarrow \frac{dx}{\sin^2 x}=-dt}\)
Podstawiając:
\(\displaystyle{ -\int e^t dt=-e^t + c}\)
Czyli omijając stałą (nie trzeba, ale można) wychodzi c(x)=-e^{ctg x}
Później już wiesz jak zadanie dokończyć.
Podstawiamy \(\displaystyle{ \ctg x=t\Rightarrow \frac{dx}{\sin^2 x}=-dt}\)
Podstawiając:
\(\displaystyle{ -\int e^t dt=-e^t + c}\)
Czyli omijając stałą (nie trzeba, ale można) wychodzi c(x)=-e^{ctg x}
Później już wiesz jak zadanie dokończyć.