Witam mam egzamin poprawkowy z dyskretnej, wiekszosc zadan juz opanowalem ale jeszcze pare zostało których nie moge poją poniewaz mam skromne notatki. Bardzo prosze o szybko odpowiedz i w miare jasne rozwiazan ie krok po kroku. Dziekuje
Zadanie nr.1
Ile licz sześciocyfrowych, w których nie powtarza sie żadna cyfra, można utworzyc z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
Zadanie nr.2
Ile liczb szesciocyfrowych mozna utworzyc z cyfr 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7?
Zadanie nr.3
Kolorujemy losowo krawędzie grafu siedmioma kolorami. Ile przynajmniej krawędzi musi miec graf, aby miec pewnosc, że co najmnie trzy krawedzie będą w tym samym kolorze?
Zadanie nr.4
Ile całkowitych nieujemnych rozwiazan ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 = 8?
Zadanie nr.5
Narysowac graf dwudzielny majacy trzy składowe spójnosci i 18 krawedzi.
Zadanie nr.6
Narysowac graf mający 17 krawędzi i trzy składowe spójności z których dwie są drzewami a jedna grafem 3-regularnym.
zadanie nr.7
Dany jest graf G za pomoca list sasiadów:
1: 2,4,5,6,8
2: 1,4
3: 4,5,7
4: 1,2,3
5: 1,3,6,7
6: 1,5,7,8
7: 3,5,6,8,9,10
8: 1,6,7,10
9: 7
10: 7,8
Wyznaczyc drzewo rozpinajace tego grafu przy uzyciu algorytmu BFS (przeszukiwanie wszerz)
przyjmujac wierzcholek nr1 za korzeń drzewa.
Kolos dyskretna
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Kolos dyskretna
1) Na początku nie może być 0, zatem jest to \(\displaystyle{ 7 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\) lub \(\displaystyle{ \frac{{7 \choose 1}{7 \choose 5}}{{8 \choose 6}}}\)
2) \(\displaystyle{ 7 \cdot 8^5}\)
3) \(\displaystyle{ 7 + 7 + 1}\)
2) \(\displaystyle{ 7 \cdot 8^5}\)
3) \(\displaystyle{ 7 + 7 + 1}\)