znaleźć rzut prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siemianowice
znaleźć rzut prostej
znaleźć rzut prostej \(\displaystyle{ \frac{x}{4}= \frac{y-4}{3}= \frac{z+1}{-2}}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ x-y+3z+8=0}\).
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2010, o 17:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste równania umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste równania umieszczać wewnątrz znaczników
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
znaleźć rzut prostej
Najpierw zapisujesz równanie tej prostej w postaci kierunkowej:
Znajdujesz punkt wspólny \(\displaystyle{ A}\) prostej i płaszczyzny:
Jest to jednocześnie jeden z punktów szukanej prostej. Wystarczy znaleźć jeszcze jeden punkt.
Weźmy dowolny inny punkt prostej danej w zadaniu, np. \(\displaystyle{ B(4,7,-4)}\) i znajdźmy jego rzut \(\displaystyle{ B'(x,y,z)}\). Wektor \(\displaystyle{ \vec{BB'}=[x-4,y-7,z+4]}\) jest równoległy do wektora normalnego podanej płaszczyzny, czyli istnieje takie niezerowe \(\displaystyle{ k}\), że:
Wiemy też, że \(\displaystyle{ B'}\) należy do podanej płaszczyzny, czyli jego współrzędne spełniają równanie tej płaszczyzny:
Wstawiasz teraz otrzymane \(\displaystyle{ k}\) do przepisów na \(\displaystyle{ x,y,z}\) i masz współrzędne punktu \(\displaystyle{ B'}\).
Myślę, że ze znalezieniem równania prostej przechodzącej przez dwa dane punkty sobie poradzisz. Sprawdź jeszcze bardzo dokładnie obliczenia.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Weźmy dowolny inny punkt prostej danej w zadaniu, np. \(\displaystyle{ B(4,7,-4)}\) i znajdźmy jego rzut \(\displaystyle{ B'(x,y,z)}\). Wektor \(\displaystyle{ \vec{BB'}=[x-4,y-7,z+4]}\) jest równoległy do wektora normalnego podanej płaszczyzny, czyli istnieje takie niezerowe \(\displaystyle{ k}\), że:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Myślę, że ze znalezieniem równania prostej przechodzącej przez dwa dane punkty sobie poradzisz. Sprawdź jeszcze bardzo dokładnie obliczenia.