Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 09:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
1.
\(\displaystyle{ u _{n}=(1- \frac{4}{n}) ^{-n+3}}\)
2.
\(\displaystyle{ u _{n}=( \frac{n ^{2} +2}{2n ^{2}+1 }) ^{n ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ u _{n}=(1- \frac{4}{n}) ^{-n+3}}\)
2.
\(\displaystyle{ u _{n}=( \frac{n ^{2} +2}{2n ^{2}+1 }) ^{n ^{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Wskazówka: jeśli \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} a_n = \infty}\), to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} (1 + \frac{1}{a_n})^{a_n} = e}\)
Przykład pomocniczy do zadania 2, oblicz: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left(\frac{n+1}{n}\right)^n}\)
Przykład pomocniczy do zadania 2, oblicz: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left(\frac{n+1}{n}\right)^n}\)
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
\(\displaystyle{ \left( \frac{n ^{2} +2}{2n ^{2}+1 }\right) ^{n ^{2} }=\left( \frac{1 +\frac{2}{n^2}}{2+
\frac{1}{n^2} }\right) ^{n ^{2} }\xrightarrow{n\to \infty} 0}\)
\frac{1}{n^2} }\right) ^{n ^{2} }\xrightarrow{n\to \infty} 0}\)
- cosinus90
- Korepetytor
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
W zad.1:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } (1- \frac{4}{n}) ^{-n+3}=\lim_{n \to\infty }(1+ \frac{1}{ \frac{-n}{4} })^{ \frac{-n}{4} \cdot \frac{-n+3}{ \frac{-n}{4} } = ...}\)
Mówiąc o tym, żebyś dążył do liczby e, właśnie to miałem na myśli. Teraz pierwszy człon zredukuje się właśnie do liczby e, a do czego dąży reszta - łatwo obliczyć.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } (1- \frac{4}{n}) ^{-n+3}=\lim_{n \to\infty }(1+ \frac{1}{ \frac{-n}{4} })^{ \frac{-n}{4} \cdot \frac{-n+3}{ \frac{-n}{4} } = ...}\)
Mówiąc o tym, żebyś dążył do liczby e, właśnie to miałem na myśli. Teraz pierwszy człon zredukuje się właśnie do liczby e, a do czego dąży reszta - łatwo obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 09:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Dzięki-- 6 wrz 2010, o 14:27 --Sprawdziłem odpowiedzi i się nie zgadzają \(\displaystyle{ 1:e ^{4}, 2:e ^{ \frac{3}{2} }}\)
Znaleźć granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Jeśli zadanie pochodzi z Krysickiego Włodarskiego to odpowiedź do drugiego jest błędna. Poprawna to zero. W pierwszym widocznie coś źle policzyłeś. Pokaż obliczenia.