Proszę o podpowiedzi
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{4x}{3\sin(2x)} \\
\lim_{x \to 0} \frac{ \sqrt[3]{1+mx}-1 } {x}\\
\lim_{x \to 0} \frac{2 ^{x}-1 }{\sin(x)} \\
\lim_{x \to 0} \frac{\arctan(x)}{x}}\)
Krysicki podpowiada, że do zadania z parametrem m trzeba podstawić
\(\displaystyle{ 1+mx=t^3}\)
Granice funkcji
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Granice funkcji
1. \(\displaystyle{ \ldots=\lim_{x\to0}\frac23\frac{2x}{\sin(2x)}}\)
2. zastosuj proponowane podstawienie
3. \(\displaystyle{ \ldots=\lim_{x\to0}\frac{e^{x\ln2}-1}{\sin x}}\)
czy juz widzisz, co mozna tutaj zrobic?
4. podstaw \(\displaystyle{ x=\tg t}\)
2. zastosuj proponowane podstawienie
3. \(\displaystyle{ \ldots=\lim_{x\to0}\frac{e^{x\ln2}-1}{\sin x}}\)
czy juz widzisz, co mozna tutaj zrobic?
4. podstaw \(\displaystyle{ x=\tg t}\)