Wiemy, że A jest zbiorem liczb, których odległość od liczby l jest większa od 4.
a) Wyznacz zbiór A na osi liczbowej.
b) Zapisz ten zbiór w postaci sumy przedziałów liczbowych.
c) Zapisz nierówność, której zbiorem rozwiązań jest zbiór A.
Znalezienie nierówności o danym zbiorze rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Znalezienie nierówności o danym zbiorze rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 21:32 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Znalezienie nierówności o danym zbiorze rozwiązań.
a)
Zaznacz na osi liczbę l oraz - na lewo liczbę (l-4), na prawo od nie liczbę (l+4). Narysuj przedziały tak, jak w b):
b)
\(\displaystyle{ (- \infty ,\ l-4)\ \cup \ (l+4,\ \infty )}\)
c)
\(\displaystyle{ |x-l|>4}\)
Zaznacz na osi liczbę l oraz - na lewo liczbę (l-4), na prawo od nie liczbę (l+4). Narysuj przedziały tak, jak w b):
b)
\(\displaystyle{ (- \infty ,\ l-4)\ \cup \ (l+4,\ \infty )}\)
c)
\(\displaystyle{ |x-l|>4}\)