granica z cecha liczby
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
granica z cecha liczby
\(\displaystyle{ Niech x_{n}=(p+\sqrt{q})^{n}-[(p+\sqrt{q})^{n}], n=1,2,.... Wykaz, ze -jesli : p,q\in N . -i -spelniaja -warunek : p-1}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2006, o 14:24 przez sprawdziany44, łącznie zmieniany 4 razy.
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
granica z cecha liczby
przeciez ten ciag jest stale rowny zeru, wiec jak moze miec granice rowna jednosci?
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
granica z cecha liczby
to ja moze przeformuluje, bo chyba nie kminisz:
teza zadania jest nieprawdziwa.
jeszcze prosciej:
zadanie jest bez sensu.
i jeszcze prosciej:
tego sie nie da zrobic bo to nieprawda.
nawet wyciagne za ciebie wniosek:
cos pochrzaniles przy przepisywaniu tresci.
...
teza zadania jest nieprawdziwa.
jeszcze prosciej:
zadanie jest bez sensu.
i jeszcze prosciej:
tego sie nie da zrobic bo to nieprawda.
nawet wyciagne za ciebie wniosek:
cos pochrzaniles przy przepisywaniu tresci.
...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
granica z cecha liczby
myśle ze chcodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ x_{n}=(p+\sqrt{q})^{n}-[(p+\sqrt{q})^{n}]}\), dowod polega na facie że dzieki załozeniom o p i q
\(\displaystyle{ (p+\sqrt{q})^{n}+ (p-\sqrt{q})^{n} = [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\)
\(\displaystyle{ x_{n}=(p+\sqrt{q})^{n}-[(p+\sqrt{q})^{n}]}\), dowod polega na facie że dzieki załozeniom o p i q
\(\displaystyle{ (p+\sqrt{q})^{n}+ (p-\sqrt{q})^{n} = [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\)
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
granica z cecha liczby
\(\displaystyle{ a_n= (p+\sqrt{q})^{n}+ (p-\sqrt{q})^{n}}\)
\(\displaystyle{ b_n= [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\), to liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)są całkowite i :
\(\displaystyle{ |a_n- b_n| < 1}\)
, tj \(\displaystyle{ a_n= b_n}\)
\(\displaystyle{ b_n= [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\), to liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)są całkowite i :
\(\displaystyle{ |a_n- b_n| < 1}\)
, tj \(\displaystyle{ a_n= b_n}\)
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
granica z cecha liczby
czy ktos zna inne rozwaizanie bo na pewno istnieje, podobno znajduje sie tez w jakiejs starej ksiazce (zbior zadan)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
granica z cecha liczby
sprawdzianny44 napisał:
a jak stara ta ksiazka....?!
czy ktos zna inne rozwaizanie bo na pewno istnieje, podobno znajduje sie tez w jakiejs starej ksiazce (zbior zadan)
a jak stara ta ksiazka....?!
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy
granica z cecha liczby
podobno okolo 20 lat, moj kolega ma ja ale mi nie chce dac rozw hehe
[ Dodano: 1 Grudzień 2006, 16:45 ]
bardzo prosze pana mol ksiazkowy o wytlumaczenie tego i napisanie bardziej rozbudowanej wersji tego rozwaizania bo chyba jest dobra.
[ Dodano: 1 Grudzień 2006, 16:45 ]
bardzo prosze pana mol ksiazkowy o wytlumaczenie tego i napisanie bardziej rozbudowanej wersji tego rozwaizania bo chyba jest dobra.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
granica z cecha liczby
\(\displaystyle{ a_n= (p+\sqrt{q})^{n}+ (p-\sqrt{q})^{n}}\)
\(\displaystyle{ b_n= [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\), to liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)są całkowite i :
wiemy ze
, tj \(\displaystyle{ a_n= b_n}\)
tj \(\displaystyle{ x_n = (p+\sqrt{q})^{n} - [(p+\sqrt{q})^{n}] = a_n - (p-\sqrt{q})^{n}- [(p+\sqrt{q})^{n}] =1 - (p-\sqrt{q})^{n}}\)
a skoro ciag \(\displaystyle{ (p-\sqrt{q})^{n}}\) dazy do zera wiec ciag \(\displaystyle{ x_n}\) dazy do 1
\(\displaystyle{ b_n= [(p+\sqrt{q})^{n}]+1}\), to liczby \(\displaystyle{ a_n}\) i \(\displaystyle{ b_n}\)są całkowite i :
wiemy ze
, tj \(\displaystyle{ a_n= b_n}\)
tj \(\displaystyle{ x_n = (p+\sqrt{q})^{n} - [(p+\sqrt{q})^{n}] = a_n - (p-\sqrt{q})^{n}- [(p+\sqrt{q})^{n}] =1 - (p-\sqrt{q})^{n}}\)
a skoro ciag \(\displaystyle{ (p-\sqrt{q})^{n}}\) dazy do zera wiec ciag \(\displaystyle{ x_n}\) dazy do 1
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 20:52 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sprawdziany44
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 5 razy