monotonicznosc i ekstrema
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 07:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
monotonicznosc i ekstrema
proszę o pomoc w rozwiązania zadania i wyjaśnieniu go krok po kroku
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} \cdot e ^{x}}\)
zapomnnilamam dodac, ze tresc zadania to :
wznacz przedzialy monotonicznosci i ekstrema
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} \cdot e ^{x}}\)
zapomnnilamam dodac, ze tresc zadania to :
wznacz przedzialy monotonicznosci i ekstrema
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 15:22 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Wyrażenia, które mają się znaleźć w indeksie, trzeba umieścić wewnątrz '{}', a nie obok.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Wyrażenia, które mają się znaleźć w indeksie, trzeba umieścić wewnątrz '{}', a nie obok.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 07:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
monotonicznosc i ekstrema
tak wiem, że od tego należy zacząć, tylko to "e" na koncu jest i nie wiem ;/
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
monotonicznosc i ekstrema
Jest wzór:
\(\displaystyle{ (f \cdot g)'=f' \cdot g +g' \cdot f}\)
No i \(\displaystyle{ (e^x)'=e^x}\).
Więc jak będzie wyglądać pochodna?
\(\displaystyle{ (f \cdot g)'=f' \cdot g +g' \cdot f}\)
No i \(\displaystyle{ (e^x)'=e^x}\).
Więc jak będzie wyglądać pochodna?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 07:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
monotonicznosc i ekstrema
pochodna to :
\(\displaystyle{ x \cdot e ^{x} +e ^{} \cdot x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x \cdot e ^{x} +e ^{} \cdot x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 16:40 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
monotonicznosc i ekstrema
Nie do końca..
Pochodna to
\(\displaystyle{ f'(x)=2x \cdot e^x+e^x \cdot x^2=xe^x(2+x)}\)
Teraz należy znaleźć takie x, dla których \(\displaystyle{ f'(x)=0}\).
Spójrz jeszcze na informację od Crizz'a dotyczącą indeksów
Pochodna to
\(\displaystyle{ f'(x)=2x \cdot e^x+e^x \cdot x^2=xe^x(2+x)}\)
Teraz należy znaleźć takie x, dla których \(\displaystyle{ f'(x)=0}\).
Spójrz jeszcze na informację od Crizz'a dotyczącą indeksów
