całka nieoznaczona z pierwiastkiem
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
całka nieoznaczona z pierwiastkiem
kluczyk, Jak lubisz podstawienia Eulera to proponuję trzecie
\(\displaystyle{ \sqrt{x \left(8r-3x \right) }=xt}\)
Możesz też sprowadzić trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej i użyć jednego z trzech podstawień
\(\displaystyle{ x=a\sin{t}\\
x=a\tan{t}\\
x=a \cdot \frac{1}{\cos{t}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x \left(8r-3x \right) }=xt}\)
Możesz też sprowadzić trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej i użyć jednego z trzech podstawień
\(\displaystyle{ x=a\sin{t}\\
x=a\tan{t}\\
x=a \cdot \frac{1}{\cos{t}}}\)