Całka podwójna - obliczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała
- Podziękował: 11 razy
Całka podwójna - obliczenie
Mam problem z obliczeniem takiej całki:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} (2x+3y)dxdy}\), która jest ograniczona krzywymi:\(\displaystyle{ y=-1}\)i \(\displaystyle{ y=1-|x|}\)
Z wykresu wychodzi mi że
\(\displaystyle{ -1 \le x \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le y \le 1-|x|}\)
i nie wiem jak obliczyć całkę jak w granicy jest
\(\displaystyle{ y=1-|x|}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} (2x+3y)dxdy}\), która jest ograniczona krzywymi:\(\displaystyle{ y=-1}\)i \(\displaystyle{ y=1-|x|}\)
Z wykresu wychodzi mi że
\(\displaystyle{ -1 \le x \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le y \le 1-|x|}\)
i nie wiem jak obliczyć całkę jak w granicy jest
\(\displaystyle{ y=1-|x|}\)
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Całka podwójna - obliczenie
Z definicji wartości bezwzględnej skorzystaj i przedziałami tę funkcję zapisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała
- Podziękował: 11 razy
Całka podwójna - obliczenie
Mógłbyś to zapisać? Bo nie wiem jak będzie a na jutro tego potrzebuję :/
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Całka podwójna - obliczenie
Definicję wartości bezwzględnej znasz w ogóle?
\(\displaystyle{ 1-|x| = \begin{cases}1+x, \quad x <0 \\ 1-x, \quad x > 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1-|x| = \begin{cases}1+x, \quad x <0 \\ 1-x, \quad x > 0 \end{cases}}\)
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Całka podwójna - obliczenie
No więc obszar dzielimy na dwa tak jak wyżej napisałem i sumujemy całki.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała
- Podziękował: 11 razy
Całka podwójna - obliczenie
Całki tak powinny wyglądać?:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1}dx \int_{-1}^{1+x} (2x+3y)dy+\int_{-1}^{1 } dx\int_{1-x}^{-1} (2x+3y)dy}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{1}dx \int_{-1}^{1+x} (2x+3y)dy+\int_{-1}^{1 } dx\int_{1-x}^{-1} (2x+3y)dy}\)
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Całka podwójna - obliczenie
Musisz podzielić obszar względem iksów. Zauważ, że ta funkcja z modułem jest równa \(\displaystyle{ 1+x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\) i z drugą całką zrób to samo. Pierwsza będzie zatem (ze względu na \(\displaystyle{ x}\)) od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 0}\) a drugą trzeba podobnie zmodyfikować.