\(\displaystyle{ 1+(2+1)(2 ^{2} +1)(2 ^{4} +1)(2 ^{8} +1)(2 ^{16}+1)(2 ^{32} +1)}\)
Jak to ugryźć?
I jeszcze może to:
Ciach!
działanie z potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
działanie z potęgami
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 13:38 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie dubluj tematów.
Powód: Nie dubluj tematów.
- Althorion
- Gość Specjalny
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
działanie z potęgami
Zastanówmy się, co się dzieje dla krótszych ciągów:
\(\displaystyle{ 1 + (2+1) = 4 = 2^2 \\ 1 + (2+1)(2^2 +1) = 16 = 2^4 \\ 1 +(2+1)(2^2 +1)(2^4 + 1) = 256 = 2^8}\)
Zauważasz jakąś prawidłowość? Potrafisz ją udowodnić?
Poza tym, dobrze jest przejść przy rozwiązywaniu tego zadania na system dwójkowy - wszystko widać od razu.
\(\displaystyle{ 1 + (2+1) = 4 = 2^2 \\ 1 + (2+1)(2^2 +1) = 16 = 2^4 \\ 1 +(2+1)(2^2 +1)(2^4 + 1) = 256 = 2^8}\)
Zauważasz jakąś prawidłowość? Potrafisz ją udowodnić?
Poza tym, dobrze jest przejść przy rozwiązywaniu tego zadania na system dwójkowy - wszystko widać od razu.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
działanie z potęgami
\(\displaystyle{ 1+ \frac{(2^1-1)(2^1+1)(2 ^{2} +1)(2 ^{4} +1)(2 ^{8} +1)(2 ^{16}+1)(2 ^{32} +1)}{(2-1)}}\)