Całka problem
Całka problem
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{x^2 +x} \mbox{d}x}\)
tylko jakby ktos ładnie z poszczegolnymi krokami potrafil
tylko jakby ktos ładnie z poszczegolnymi krokami potrafil
Całka problem
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x + \frac{1}{2})^2 + \frac{1}{4} }}\)-- 4 wrz 2010, o 20:44 --bez tego 1/4 sorry za duzo sie napsialo
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
Całka problem
Niestety źle. Wymnóż sobie to co masz w mianowniku i okaże się, że w ogóle inną funkcję masz.
Spróbuj postępować tak jak w przykładzie na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
Zacznij od wyłączenia \(\displaystyle{ x}\)
Spróbuj postępować tak jak w przykładzie na wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
Zacznij od wyłączenia \(\displaystyle{ x}\)
Całka problem
no ok to rozszerzenie rozumiem...ale nie wiem czym jest to A i B w moim przypadku... "corax: faktycznie mialem zle...powinno byc - 1/4" ale wytlumaczcie mi co w moim przykladzie bedzie jako A a co bedzie jako B. Albo dajcie podpoweidz XD
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Całka problem
A układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi potrafisz rozwiązać?
Skoro \(\displaystyle{ \frac{1}{x+x^2} = \frac{A}{x} + \frac{B}{x+1} = \frac{(A+B)x+A}{x^2+x}}\)
to porównując wielomiany w liczniku (po prawej i lewej stronie) otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases}A+B=0 \\ A=1 \end{cases}}\)
No i tyle.
Skoro \(\displaystyle{ \frac{1}{x+x^2} = \frac{A}{x} + \frac{B}{x+1} = \frac{(A+B)x+A}{x^2+x}}\)
to porównując wielomiany w liczniku (po prawej i lewej stronie) otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \begin{cases}A+B=0 \\ A=1 \end{cases}}\)
No i tyle.
Całka problem
aha i teraz policzyc całke z \(\displaystyle{ \frac{A}{x}}\) podstawiając za A 1 i całke z \(\displaystyle{ \frac{B}{x+1}}\)podstawijac za B - 1?? wynik bedzie wiec...log(x) - log(x +1)...
Dziekuje wam bardzo. Faktycznie banalna sprawa i wstyd troche ale po porstu nie zuważyłem tego bo nigdy nam porf. takiego przykładu nie wytłumaczyła. Jeszcze raz dzięki.
Dziekuje wam bardzo. Faktycznie banalna sprawa i wstyd troche ale po porstu nie zuważyłem tego bo nigdy nam porf. takiego przykładu nie wytłumaczyła. Jeszcze raz dzięki.