bardzo podstawowe pytanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jucha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

bardzo podstawowe pytanie

Post autor: jucha92 »

Czym rożni się określenie zbioru skończonego zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego od wyznaczenia liczby wszystkich zdarzeń elementarnych?

Aż mi wstyd, że teog nie wiem, ale przynajmniej nie wstydzę się zapytać:D
szw1710

bardzo podstawowe pytanie

Post autor: szw1710 »

Masz doświadczenie polegające na rzucie monetą. Mamy dwa zdarzenia elementarne: wypadł orzeł i wypadła reszka. Określiliśmy w ten sposób zbiór zdarzeń elementarnych. Są dwa zdarzenia elementarne - określiliśmy moc zbioru zdarzeń elementarnych, czyli tutaj liczbę tych zdarzeń.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

bardzo podstawowe pytanie

Post autor: Crizz »

"Określić zbiór" oznacza podać (np. wymienić) jego elementy, np. dla pojedynczego rzutu monetą \(\displaystyle{ \Omega=\{\mbox{orzeł},\mbox{reszka}\}}\).

"Wyznaczyć liczbę zdarzeń elementarnych" oznacza policzyć, ile ten zbiór ma elementów (\(\displaystyle{ \stackrel{=}{\Omega}=2}\)).

O to chodziło?
szw1710

bardzo podstawowe pytanie

Post autor: szw1710 »

Tak
ODPOWIEDZ