Wykaż ze dlam ciag jest arytmetyczny.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
gladek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wykaż ze dlam ciag jest arytmetyczny.

Post autor: gladek »

Wykaż, że dla każdego m ciąg (\(\displaystyle{ \frac{m+1}{4}}\),\(\displaystyle{ \frac{m+3}{6}}\),\(\displaystyle{ \frac{m+9}{12}}\)) jest arytmetyczny.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wykaż ze dlam ciag jest arytmetyczny.

Post autor: Nakahed90 »

Jaki masz problem w tym zadaniu? Skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Wykaż ze dlam ciag jest arytmetyczny.

Post autor: Quaerens »

Średnia arytmetyczna dwóch skrajnie położonych wyrazów jest równa środkowemu wyrazowi.

P.S To zadanie z próbnej matury 2010.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ