test RESET
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
- Podziękował: 4 razy
test RESET
Witam.
Zbudowałem model ekonometryczny postaci: \(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}}\)
Dopasowanie \(\displaystyle{ R ^{2}}\) na poziomie >97%.
Wszystkie zmienne mają istotny wpływ na budowę modelu, oraz są silnie skorelowane ze zmienną objaśniającą.
Problem jest tego typu, że podsumowując dotychczasowe obliczenia, chciałem zbadać poprawność formy funkcyjnej modelu używając testu RESET i wynik wynosił:
\(\displaystyle{ F=18,0295 ............. p-value=1,17186E-09 \approx 0}\) także, odrzucamy hipotezę zerową na rzecz hipotezy alternatywnej, zatem postać modelu nie jest poprawna i występują zmienne pominięte.
Dodam, że jest to praca lic., i bardzo mnie ten wynik irytuje. Czy powinienem zamieścić te obliczenia w pracy i zostawić aktualny model, twierdząc, że ten test nie wykazuje które czynniki wpływają na niepoprawność modelu ? A może dokonałem niepoprawnych obliczeń, w modelu pomocniczym dodałem tylko 2 zmienne \(\displaystyle{ \alpha _{1} \cdot Y` ^{2} + \alpha _{2} \cdot Y` ^{3}}\)
z góry dzięki za pomoc.
Zbudowałem model ekonometryczny postaci: \(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}}\)
Dopasowanie \(\displaystyle{ R ^{2}}\) na poziomie >97%.
Wszystkie zmienne mają istotny wpływ na budowę modelu, oraz są silnie skorelowane ze zmienną objaśniającą.
Problem jest tego typu, że podsumowując dotychczasowe obliczenia, chciałem zbadać poprawność formy funkcyjnej modelu używając testu RESET i wynik wynosił:
\(\displaystyle{ F=18,0295 ............. p-value=1,17186E-09 \approx 0}\) także, odrzucamy hipotezę zerową na rzecz hipotezy alternatywnej, zatem postać modelu nie jest poprawna i występują zmienne pominięte.
Dodam, że jest to praca lic., i bardzo mnie ten wynik irytuje. Czy powinienem zamieścić te obliczenia w pracy i zostawić aktualny model, twierdząc, że ten test nie wykazuje które czynniki wpływają na niepoprawność modelu ? A może dokonałem niepoprawnych obliczeń, w modelu pomocniczym dodałem tylko 2 zmienne \(\displaystyle{ \alpha _{1} \cdot Y` ^{2} + \alpha _{2} \cdot Y` ^{3}}\)
z góry dzięki za pomoc.
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
test RESET
dobra dobra, ale żeby obliczyć wartość statystyki \(\displaystyle{ F}\) musiałeś chyba policzyć współczynnik determinacji dla modelu alternatywnego.. czy możesz przedstawić wartości współczynnika determinacji dla modelu podstawowego oraz alternatywnego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
- Podziękował: 4 razy
test RESET
Model podstawowy: \(\displaystyle{ R ^{2} = 0,9729}\)
Model pomocniczy: \(\displaystyle{ R ^{2} = 0,9817}\)
Sr = 2,6490
S = 1,79149492
n-K = 113
Sr – suma kwadratów reszt w modelu podstawowym,
S – suma kwadratów reszt w modelu pomocniczym.
Model pomocniczy: \(\displaystyle{ R ^{2} = 0,9817}\)
Sr = 2,6490
S = 1,79149492
n-K = 113
Sr – suma kwadratów reszt w modelu podstawowym,
S – suma kwadratów reszt w modelu pomocniczym.
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
test RESET
Dla modelu pomocniczego mamy \(\displaystyle{ 0.9817}\), które jest zdecydowanie większe od \(\displaystyle{ 0.9729}\), a w przypadku konstrukcji modelu jest jak najlepsze dopasowanie, innymi słowy wartość \(\displaystyle{ R^2}\) powinna jak nabliższa jednośći, zatem wynik testu jest jak najbardziej prawidłowy..
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
- Podziękował: 4 razy
test RESET
Tego się obawiałem czyli jaki następny krok proponował byś przedsięwziąć ? miałem nadzieję skończyć analizę na teście RESET, ale nie za ciekawie jest zakończyć pracę wykazując, że model jest źle zbudowany
chyba, że nie do końca rozumiem ten test.. Czy to, że odrzucamy hipotezę zerową oznacza, że badany model jest źle zbudowany ? czy jest to tylko informacja, że mogą występować zmienne pominięte, ale nie musi to oznaczać, że nasz model jest nieprawidłowy (w końcu wszystkie inne wskaźniki pokazują, że zależności i wpływ są bardzo istotne).
chyba, że nie do końca rozumiem ten test.. Czy to, że odrzucamy hipotezę zerową oznacza, że badany model jest źle zbudowany ? czy jest to tylko informacja, że mogą występować zmienne pominięte, ale nie musi to oznaczać, że nasz model jest nieprawidłowy (w końcu wszystkie inne wskaźniki pokazują, że zależności i wpływ są bardzo istotne).
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
test RESET
źle zbudowany model to za dużo powiedziany, ja bym był skłonny do stwierdzenie, że wykazaliśmy istnienie innego modelu, który lepiej jest dopasowany do naszych danych wyjściowych..
błędny model raczej nie charakteryzowałby się współczynnikiem determinacji na poziomie większym od \(\displaystyle{ 97\%}\)
Mogłbyś podać postać analityczną modelu alternatywnego ?
błędny model raczej nie charakteryzowałby się współczynnikiem determinacji na poziomie większym od \(\displaystyle{ 97\%}\)
Mogłbyś podać postać analityczną modelu alternatywnego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
- Podziękował: 4 razy
test RESET
Współczynniki
Przecięcie -0,1529
Zmienna X 1 0,4809
Zmienna X 2 1,0599
Zmienna X 3 0,4155
Zmienna X 4 1,4922
Zmienna Y^2 0,1551
Zmienna Y^3 -0,0040
O taką postać chodziło ?
Przecięcie -0,1529
Zmienna X 1 0,4809
Zmienna X 2 1,0599
Zmienna X 3 0,4155
Zmienna X 4 1,4922
Zmienna Y^2 0,1551
Zmienna Y^3 -0,0040
O taką postać chodziło ?
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
test RESET
Model podstawowy:
\(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}}\)
Model alternatywny:
\(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}+\alpha _{1} \cdot Y` ^{2} + \alpha _{2} \cdot Y` ^{3}}\) ??
\(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}}\)
Model alternatywny:
\(\displaystyle{ Y= \beta _{0}+\beta _{1} \cdot X _{1} + \beta _{2} \cdot X_{2} + \beta _{3} \cdot X_{3} + \beta _{4} \cdot X_{4}+\alpha _{1} \cdot Y` ^{2} + \alpha _{2} \cdot Y` ^{3}}\) ??
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
test RESET
oczywistym jest fakt, że poprzedni model alternatywny będzie dla nas modelem podstawowym
tylko pozostaje kwestia, w jakiej postaci zdefiniować nowy model alternatywny
spróbuj dorzucić do modelu jeszcze jedną zmienną i sprawdź jak wtedy będzie się kształtowała wartość współczynnika determinacji \(\displaystyle{ R^2}\)
tylko pozostaje kwestia, w jakiej postaci zdefiniować nowy model alternatywny
spróbuj dorzucić do modelu jeszcze jedną zmienną i sprawdź jak wtedy będzie się kształtowała wartość współczynnika determinacji \(\displaystyle{ R^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
- Podziękował: 4 razy
test RESET
Dzięki wielkie za pomoc. Chwilowo wstrzymam się do środy z obliczeniami i sorawdzę co promotor ma do powiedzenia, bo to jednak skomplikowany temat.
Udanego weekendu życzę
Udanego weekendu życzę