[Teoria liczb] równanie w liczbach całkowitych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
marek12
- Użytkownik

- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
[Teoria liczb] równanie w liczbach całkowitych
Rozwiąż w liczbach całkowitych, jeśli \(\displaystyle{ x+y+z=12 \wedge x^5+y^5+z^5=12 \wedge x,y \ge 0 \wedge z \le 0}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Teoria liczb] równanie w liczbach całkowitych
Chyba mozna zaczc tak:
\(\displaystyle{ \frac{x^5+y^5}{x+y} = \frac{12-z^5}{12-z}}\) jest całkowita , a wiec całkowita jest tez
\(\displaystyle{ \frac{12-12^5}{12-z}}\) i to samo dla x,y,
Potem wypiac dzielniki i sprawdzic, ...
\(\displaystyle{ \frac{x^5+y^5}{x+y} = \frac{12-z^5}{12-z}}\) jest całkowita , a wiec całkowita jest tez
\(\displaystyle{ \frac{12-12^5}{12-z}}\) i to samo dla x,y,
Potem wypiac dzielniki i sprawdzic, ...
-
justynian
- Użytkownik

- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
[Teoria liczb] równanie w liczbach całkowitych
A może ktoś powiedzieć skąd takie przejście ?mol_ksiazkowy pisze:
\(\displaystyle{ \frac{12-12^5}{12-z}}\) i to samo dla x,y,
Potem wypiac dzielniki i sprawdzic, ...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Teoria liczb] równanie w liczbach całkowitych
bo \(\displaystyle{ \frac{z^5-12^5}{12-z}}\) jest calkowite