rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, a raczej wytłumaczenie rozkładu na czynniki danych wielomianów( zdaję sobie sprawę, że są mega banalne), bo po wakacjach jest trochę ciężko .
a) \(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ -3(x-5)(x+5)+(x+8)(x-8)-1}\)
c) \(\displaystyle{ \left(-4x^{2}-8x+5\right)\left(x^{2}-2x-15\right)}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
a) \(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ -3(x-5)(x+5)+(x+8)(x-8)-1}\)
c) \(\displaystyle{ \left(-4x^{2}-8x+5\right)\left(x^{2}-2x-15\right)}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2010, o 15:45 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10367
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
rozkład na czynniki
a) wylaczyc \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias
b) wymnozyc wszystko,dalej prosto
c) zamienic postac ogolna trojmianow kwadratowych w nawiasach na postac iloczynowa
b) wymnozyc wszystko,dalej prosto
c) zamienic postac ogolna trojmianow kwadratowych w nawiasach na postac iloczynowa
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
Dziękuję. Drugi przykład wyszedł okej, ale pierwszy i trzeci nie wychodzą mi zgodnie z odpowiedziami z książki. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
Zrobiłam tak i wychodzi mi \(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2\frac{1}{3})(x+1\frac{2}{3})}\), a jak już pisałam to nie zgadza się z podręcznikiem :/ ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
rozkład na czynniki
Skąd masz te dwa nawiasy (ich zawartość) nie wiem.
Patrz :
\(\displaystyle{ x^2[9(x+2)^2-1]=x^2[(3(x+2)-1)(3(x+2)+1)]}\) (zastosowałem w nawiasie kwadratowym wzór \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
[edit] W moim wcześniejszym jest literówka ; ma być (x+2) a nie (x-2).
Patrz :
\(\displaystyle{ x^2[9(x+2)^2-1]=x^2[(3(x+2)-1)(3(x+2)+1)]}\) (zastosowałem w nawiasie kwadratowym wzór \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
[edit] W moim wcześniejszym jest literówka ; ma być (x+2) a nie (x-2).
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
Dzięki piasek! Ciężko było, ale zrobiałm w końcu !
Za to ten trzeci przykład dalej mi nie wychodzi . Zamieniłam na postać iloczynową i mam coś takiego :
\(\displaystyle{ -4(x-\frac{1}{2})(x+2\frac{1}{2})*(-2)(x+3)(x-5)}\)
Za to ten trzeci przykład dalej mi nie wychodzi . Zamieniłam na postać iloczynową i mam coś takiego :
\(\displaystyle{ -4(x-\frac{1}{2})(x+2\frac{1}{2})*(-2)(x+3)(x-5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
Źle spisałam, jak zwykle, ale jak już wezmę to 1 zamiast -2 to mam teraz takie coś :
\(\displaystyle{ (x+2)(x-10)(x-12)(x+20)}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x-10)(x-12)(x+20)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
z pierwszego nawiasu: \(\displaystyle{ \Delta=144,x_1=0,5, x_2= -2,5}\)
z drugiego: \(\displaystyle{ \Delta=64, x_1= -3, x_2=5}\)
z drugiego: \(\displaystyle{ \Delta=64, x_1= -3, x_2=5}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 21:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 20:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- Podziękował: 2 razy
rozkład na czynniki
to jak podstawię resztę i przemnożę przez to -4 to mam to:\(\displaystyle{ (x+2)(x-10)(x-12)(x+20)}\)[/quote]