szereg macluarina
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
szereg macluarina
Funkcje rozwinąć w szereg Maclaurina. wyznaczyć przedział zbieżności.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{sinx}{x}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{sinx}{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
szereg macluarina
czyli z tego
\(\displaystyle{ \sin(x)= \sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)???
\(\displaystyle{ \sin(x)= \sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)???
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
szereg macluarina
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{sinx}{x}/x}\)
\(\displaystyle{ \frac{f(x)}{x}= \frac{\frac{sinx}{x}}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{f(x)}{x}= \frac{\frac{sinx}{x}}{x}}\)
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
szereg macluarina
\(\displaystyle{ \sin(x)= \sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}}\)
To miałaś podzielić obustronnie przez x.
To miałaś podzielić obustronnie przez x.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
szereg macluarina
ale jak to podizleic bo jakos nie mam pomysłu:(-- 3 wrz 2010, o 11:17 --\(\displaystyle{ \sin(x)= \sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}/x}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin(x)}{x}= \frac{\sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin(x)}{x}= \frac{\sum_{n=0}^{\infty}\frac{(-1)^{n}}{(2n+1)!}x^{2n+1}}{x}}\)