Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Pole trójkąta
Witam! Mam problem z takim zadankiem: Oblicz pole trójkąta wiedząc, że długości jego boków są następujące: 310, 230, 170.Z góry dziękuję za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 wrz 2010, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dom
Pole trójkąta
W tym zadaniu wystarczy znać wzór Herona:
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\), gdzie p to połowa obwodu trójkąta
Pole to wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\), gdzie p to połowa obwodu trójkąta
Pole to wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)