Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
-
malynowa
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 14 razy
Post
autor: malynowa » 2 wrz 2010, o 15:32
mam taką całkę:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{cosx}{ \sqrt{ cos^{2}x+2sinx-1 } }}\)
skorzystałam z jedynki trygonometrycznej i zrobiłam podst
\(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ cosx dx=dt}\)
i otrzymałam
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{-t ^{2}+2t } }}\)
cóż mogę z tym zrobić dalej? brakło mi weny, a zapewne jest to banalne
-
Nakahed90
- Gość Specjalny

- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 » 2 wrz 2010, o 15:34
Do pochodnej argussinusa to sprowadź.
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 2 wrz 2010, o 15:34
\(\displaystyle{ -t ^{2}+2t=1-(t-1) ^{2}}\)
-
malynowa
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 14 razy
Post
autor: malynowa » 2 wrz 2010, o 15:37
no tak. dzięki śliczne