\(\displaystyle{ e^{-y} (1+y')=1}\)
\(\displaystyle{ xy'+y=y^2}\)
metoda rozdzielania zmiennych
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
metoda rozdzielania zmiennych
Pierwsze:
\(\displaystyle{ 1 + \frac{dy}{dx} = e^y \\
\frac{dy}{e^y - 1} = dx \\
-y + \ln{|e^y - 1|} = x + C}\)
Drugie:
\(\displaystyle{ x \frac{dy}{dx} = y^2 - y\\
\frac{dy}{y(y-1)} = \frac{dx}{x} \\
\ln{\left| \frac{y-1}{y} \right|} = \ln{|x|} + C}\)
\(\displaystyle{ 1 + \frac{dy}{dx} = e^y \\
\frac{dy}{e^y - 1} = dx \\
-y + \ln{|e^y - 1|} = x + C}\)
Drugie:
\(\displaystyle{ x \frac{dy}{dx} = y^2 - y\\
\frac{dy}{y(y-1)} = \frac{dx}{x} \\
\ln{\left| \frac{y-1}{y} \right|} = \ln{|x|} + C}\)
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
metoda rozdzielania zmiennych
W pierwszym i drugim r. mamy praktycznie tą samą całkę do obliczenia (wystarczy podstawić)
\(\displaystyle{ \int \frac{dy}{e^y - 1} = t \frac{e^y dy}{e^y(e^y - 1)}}\)
Po podstawieniu t = exp(y):
\(\displaystyle{ \int \frac{dt}{t(t-1)} = - t \frac{dt}{t} + t \frac{dt}{t-1} = \ldots}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dy}{e^y - 1} = t \frac{e^y dy}{e^y(e^y - 1)}}\)
Po podstawieniu t = exp(y):
\(\displaystyle{ \int \frac{dt}{t(t-1)} = - t \frac{dt}{t} + t \frac{dt}{t-1} = \ldots}\)
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
metoda rozdzielania zmiennych
Drugie równanie to równanie Bernoulliego
i można też przez zamianę zmiennych
a później czynnikiem całkującym albo
uzmiennianiem stałej
i można też przez zamianę zmiennych
a później czynnikiem całkującym albo
uzmiennianiem stałej
