całka podwójna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
całka podwójna
Mógłby mi ktos rozwiązać tę całkę, reszta przykładów by mi już poszła. Muszę tylko się na tym wzorować bo nie wiem jak sie za to zabrac.
\(\displaystyle{ \iint_{D} y \ln x dx dy}\)
D\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 \le x \le e\\1 \le y \le e\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \iint_{D} y \ln x dx dy}\)
D\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 \le x \le e\\1 \le y \le e\end{cases}}\)
- Zlodiej
- Korepetytor
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
całka podwójna
D jest obszarem normalnym. Korzystasz z tw. Fubiniego i wystarczy policzyć całkę:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e} \int_{1}^{e} ylnxdxdy}\), a ponieważ funkcje y i lnx są niezależne to:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e} \int_{1}^{e} ylnxdxdy = \int_{1}^{e} ydy \cdot \int_{1}^{e} lnxdx}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e} \int_{1}^{e} ylnxdxdy}\), a ponieważ funkcje y i lnx są niezależne to:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{e} \int_{1}^{e} ylnxdxdy = \int_{1}^{e} ydy \cdot \int_{1}^{e} lnxdx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
całka podwójna
Sorki za zapis ale nie opanowałem jescze latex(nowy jestem). Takie cos mi wychodzi. nie wiem czy dobrze, czy głupoty piszę.
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{e} y dy * \int\limits_{1}^{e} \ln x dx=x(\ln x-1)w granicach od 1 do e * \frac{y^2}{2}w granicach od 1 do e}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{e} y dy * \int\limits_{1}^{e} \ln x dx=x(\ln x-1)w granicach od 1 do e * \frac{y^2}{2}w granicach od 1 do e}\)